2009-06-23

Rektor för muslimsk friskola gripen för ekobrott




"Rektor misstänks för miljonsvindel

Publicerad 23 juni 2009 - 18:13

Uppdaterad 23 juni 2009 - 18:20


En rektor på en friskola i Stockholm greps och anhölls på tisdagen, skäligen misstänkt för grov ekonomisk brottslighet.


-Det har läckt ut pengar från den här skolan, säger åklagare Jan Tibbling till Aftonbladet på nätet.


Enligt uppgift till tidningen misstänks rektorn ha svindlat miljonbelopp från skolan, men åklagaren vill inte kommentera beloppen.


Miljonskulder


Brotten ska ha skett mellan 2006 och 2009.


Skolverket har tidigare konstaterat att aktiebolaget bakom friskolan inte har stabil ekonomi.
En granskning gjord av skolinspektionen visar att skolan har haft obetalda skulder på drygt 2 miljoner kronor och flera betalningsamärkningar, skriver Aftonbladet."



Källa, SVT Nyheter tisdag 23 juni 2009:



Bloggen Muslimska Friskolan fick ikväll tisdag 23/6 2009 ett samtal med åklagare Jan Tibbling. Åklagaren fick av sekretessskäl inte berätta vare sig namnet på rektorn eller skolan, eftersom en misstänkts identitet inte får röjas. Han vill inte kalla friskolan muslimsk, men berättar att skolan har många kulturer. Han uppger att uppgifterna om skolan och den gripne kan fås ut från Sollentuna tingsrätt där målet är inlämnat. Tibbling säger till bloggen att det misstänkta ekobrottet inte har religiösa orsaker och att pengarna inte förts utomlands till Somalia som i fallet med Bismilahi muslimska förskolor, vad han vet idag. Åklagaren berättar ändå för bloggen att det rör sig om en internationell skola belägen i Spånga.


Bloggen har därefter räknat ut att det finns en interkulturell skola i Spånga. Den har en kvinnlig rektor, vilket några tidningar uppgav. Varken Aftonbladet eller Svenska Dagbladet vill gå ut med skolans namn, eftersom det skulle avslöja rektorns identitet.


Skolan är enligt bloggens beräkningar den Svenska Interkulturella Skolan i Spånga med arabiska och somaliska barn. Alltså en muslimsk friskola. Hemsida med översättningar till arabiska och somaliska överst på sidan:




Sena SVT ABC tisdag 23/6 2009 nämnde inte heller skolans namn, bara att den har drygt 200 elever. Enligt Svenska Interkulturella Skolans hemsida går där 230 elever på skolan. ABC avslöjade även skolans muslimska inriktning genom att filma skolgården. ABC zoomade in två muslimska skolflickor i slöja som lekte. Se hela sändningen där inslaget om den ekobrottsgripna rektorn kommer som fjärde inslag:
I
I
I
Men bloggen Muslimska Friskolan har inte kommit på gissningen själv, utan funnit tipset hos Mammans blogg, som skriver såhär:



"Rektor gripen… friskolorna igen.

tisdag, juni 23, 2009 av
mamman

En
rektor på en friskola med ca 200 elever i västra Stockholm har gripits med misstanke om grov förskingring.

Ett hett tips är att det omigen rör sig om
Svenska interkulturella skolan i Hjulsta, som redan 2001 – 2005 fick skolverket på sig pga skolan drevs av ett bolag som saknade tillstånd och senare gick i konkurs. Tre gånger efter detta har skolan hotats av likvidation från bolagsverket. Pedagogisk ansvarig har tidvis saknats. 2007 fick bolaget tillståndet indragt för sin förskola pga ekonomiska problem och även då fick stark kritik av skolverket pga grundskolans ekonomiska brister som ansågs allvarliga. Se artikeln i SVD. (18/8 2007)

Enligt
skolinspektionens uppföljning (25/5 2009) har skolans aktiebolag (Interkulturell utbildning Ghazal AB) obetalda skulder på mångmiljonbelopp och en rad betalningsanmärkningar på över 2 miljoner. Enligt uppgift ska pengar läckt ut från skolan och använts för egen vinning av rektorn tillika grundaren av friskolan.

Det här är inte så sensationellt som det låter. Det har under senare tid varit relativt lätt att få tillstånd och driva friskolor i och runt Stockholm. Skolverket och skolinspektörernas kvarnar mal långsamt… Det finns uppenbart gott om tid att mjölka ur kassako…


För drygt ett år sedan var det en
liknande händelse med kring ägaren av företaget Bismilahi som drev somaliska förskolor i samma stadsdel (Spånga-Tensta) och som anses ha förskingrat minst 9 miljoner kronor – pengar som skulle kommit barnen tillgodo och använts i verksamheten -men antagligen gick till att finansiera inbördeskriget i Somalia.

Personligen skulle jag aldrig velat sätta mina barn i en privat förskola, eller skola. Jag tycker inte en sådan verksamhet ska drivas med vinstintresse av enskilda ägare.
För mig är kommunalt drivna verksamheter ett tecken på hög kvalitet och ffa så finns det inom den kommunala sektorn betydligt mer resurser att tillgå om det behövs, än vad privata aktörer har.


Jag har alltid resonerat som så att OM mina barn skulle behöva någon form av extra resurser – så ska det inte finnas enskilda vinstintressen som sätter käppar i hjulet.


Därför har jag alltid valt kommunala daghem, kommunala skolor och kommunala gymnasieskolor när det varit dags… För jag v e t hur friskolor kan dribbla bort elevhälsovård, speciallärarstöd och tex labbsalar, idrottsalar och slöjdsalar – något en kommunal skola inte tillåts göra.


Det finns alla gånger många mycket bra friskolor – men jag skulle aldrig våga chansa med mitt barn som insats.


Rektorn i skolan ovan var i blåsvädret redan 1998… skolverkets kvarnar mal långsamt…"


Källa, Mammans blogg tisdag 23 juni 2009:


TT om nyheten 23/6 2009:

Inga kommentarer: