2009-06-08

Imam välkomnar könsstympning av muslimer"07:10 måndag 8 juni 2009


Omskärelse utan medicinsk grund


Från och med den 1 oktober i höst ska Landstinget Västmanland erbjuda omskärelse av pojkar på icke medicinska grunder. Det föreslår landstingsstyrelsen.


Mahmut Ongun, imam i Västerås, om förslaget

Mahmut Ongun, imam i muslimska församlingen i Västerås, välkomnar landstingsstyrelsens förslag.


– Det är ett mycket bra förslag som vi har väntat länge på, säger han.


Tidigare har medlemmarna i församlingen åkt till en privat klinik i Stockholm eller till sina hemländer för att göra ingreppet, berättar Mahmut Ongun. En del har också anlitat personer som utför illegala omskärelser.


- Det är inte bra för hälsan och det är inte bra för barnen.


Varje år omskärs ungefär 3 000 pojkar i Sverige, enligt Socialstyrelsen. Men bara en tredjedel av ingreppen utförs av legitimerade läkare inom den offentliga vården.


Sveriges kommuner och landsting, SKL, tror att den låga siffran beror på att bara hälften av landstingen erbjuder omskärelse på icke medicinska grunder. Och för att förhindra illegal och smärtsam omskärelse har SKL nu rekommenderat alla landsting att utföra ingreppet.

Landstinget Västmanland har inte erbjudit omskärelse tidigare men nu föreslår alltså landstingsstyrelsen att man ska anta rekommendationen från SKL.


Inom islam är omskärelse av pojkar en självklarhet som kan liknas vid det kristna dopet.

- Om en pojke inte är omskuren kan han känna en skam inför sina muslimska kompisar, säger Mahmut Ongun"Källa, Sveriges Radio Västmanland måndag 8 juni 2008:Lyssna till radioinslaget där imamen Mahmut Ongun intervjuas:


SVT:I höst kan landstinget i Västmanland komma att erbjuda omskärelse av pojkar på icke medicinska grunder, rapporter Sveriges Radio Västmanland.
Dagen.se - 2009.06.08 - 10:23:36""Rekommendation om omskärelse av pojkar

Sveriges Kommuner och Landsting rekommenderar att alla landsting ska erbjuda omskärelse av pojkar, även om det inte är medicinskt motiverat. Idag erbjuds sådan omskärelse i 10 landsting.


Omkring 3 000 pojkar i Sverige omskärs årligen av religiösa eller kulturella skäl. Cirka 1000 av dessa utförs inom den offentliga hälso- och sjukvården. Några få utförs av personer som har särskilt tillstånd av Socialstyrelsen. Övriga omskärs utomlands eller av privatpersoner utan att något landsting är inblandat.


– Vi ska se till barnets bästa, och det är att omskärelse av pojkar sker med god hygien och med smärtlindring. Det bör utföras inom alla landsting. Annars kan det öppna för obehöriga att utföra ingreppet utan vare sig smärtlindring eller tillräckliga kunskaper, säger Anders Knape, ordförande för Sveriges Kommuner och Landsting."


"Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) anser att det inte behövs någon lag, utan rekommenderar istället alla landsting att låta pojkar få rätt till omskärelse inom hälso- och sjukvården.


För mer information:Hasse Knutsson, handläggare på avdelningen för vård och omsorg, tfn: 08-452 76 62, e-post: hasse.knutsson@skl.se"


Källa, nyheter från Sveriges kommuner och landsting 27 april 2009:

http://www.skl.se/artikel.asp?C=361&A=59427http://www.skl.se/artikeldokument.asp?C=3341&A=20906&FileID=250766&NAME=2009%2D04.PDF


Läs även:
http://spikharry.blogspot.com/2009/06/skattesubventionerade-konsstympningar.html

Inga kommentarer: