2007-12-25

Elever från Ögårdsskolan stjäl från kolonilotterFör att ge en positiv bild av Rosengård har en fototävling som lagts ut av SVT Play försökt hitta de delar av Rosengård som inte är förstörda. Så här presenteras programinslaget:


"Fotoävling visar ljusa sidan av Rosengård

Den här veckan startar en månads lång fototävling för ungdomar i Malmö. Tävlingen arrangeras av "Kulturföreningen Unga i Malmö". Temat är att fånga den "Ljusa sidan" av Rosengård. Medverkande: Amar Al-Djaber, 21 år. Sarah Khafagi, 16 år. Muhammed Khafagi, 19 år. Sarah Söderberg, 18 år. Linda Fridh, reporter. Rolf Cronqvist/Sage Jonsson, fotograf. Helene Blob, redigerare.
Fotoävling visar ljusa sidan av Rosengård"


Länk till SVT Plays inslag Fotoävling visar ljusa sidan av Rosengård:


Första halvan av programinslaget visar kolonilotter där muslimer odlar sina grönsaker. Kolonilotterna är lokaliserade i hörnet av Ramels väg och Botildenborgsvägen i Malmö. De ligger alltså vid nordöstra foten av Botildenborgstornet som är Rosengårds vattentorn. Kolonilotterna ligger också precis mittemellan den muslimska friskolan Ögårdsskolan och Rosengård.


Den frid som råder bland kolonilotterna enligt TV-inslaget är inte helt sann.

Här har elever från Ögårdsskolan setts stjäla grönsaker och annat gott på sin väg hem från skolan, samt ryckt upp plantor för att djävlas. Kolonisterna berättar att det är helt omöjligt att odla bär här, för de stjäls direkt. Elever har gått över de små trästaketen och trampat rakt in i kolonilotterna. Morötter är extra åtråvärda som stöldobjekt eftersom de går att ta hem till middag. Ett enkelt regnskydd som byggts av en flitig kolonist har bränts ner. Andra har lämnat brasor obevakade med glödande träbitar som pyrt vidare utan tillsyn.


Länk till karta på Hitta.se som visar det utsatta läget:

I
I
Kul att kungen i alla fall säger i sitt jultal att Göteborgs Hammarkullen och Malmös Rosengårds unga är de som ger Sverige framtidshopp. Kungen är välkommen att inte bara besöka Rosengård och uttala sig om hur bra stadsdelen är, utan göra slag i saken och bosätta sig mitt i framtidshoppets stadsdel Rosengård:
I
I
Artikel om kungens förortstal i Svenska Dagbladet:
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_716305.svd
I
I
Hela kungens jultal i Svenska Dagbladet där Rosengård prisas:
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_716393.svd
I
I
Här är Dagens Nyheters recension av talet:
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=727877

Inga kommentarer: