2007-12-14

Muslimska elever i danska kyrkoavslutningar


Bloggen Ansiktsburk har funnit en tidningsartikel som visar att Danmark går rakt motsatt väg mot Sverige när det gäller julavslutningar i kyrkan:


Medan fler och fler svenska skolor och skolledare säger att det är diskriminering mot muslimska elever att ha julavslutningar i kyrkor, så går nu danska staden Vejle andra vägen och säger att deras mångkulturella skola tar med de muslimska eleverna till kyrkan. Det är inte frivilligt, de muslimska eleverna ska med.

"Skolens leder, Henrik Berggren Jessen, mener ikke, at der noget problem:

»Folkeskoleloven siger, at børnene skal lære om dansk kultur og tradition. Det gør vi her ved at lave en juleafslutning i kirken."

Källa, Jyllandsposten 12 december 2007:


Hur är det då på den muslimska friskolan? Jo, i den muslimska friskolan hålls julavslutning i moskén där förskolebarnen framför muslimska sånger och ritualer och mellanstadieflickorna sjunger. Och nu när det är lucia så har de svenska lärarna på skolan tagit på sig luciadräkter och lussat för eleverna. De fina fotona från lärarnas luciatåg har satts upp i klassrummen.


Lucia är ju italiensk och tomten är tysk. Men hade barnen i den muslimska friskolan ombetts gå i kyrkan på julavslutningen i stället för moskén så hade det blivit ett ramaskri. Det finns föräldrar på skolan som redan protesterat mot att lärarna tagit eleverna till kristna kyrkor för att lära dem om kristendom när de har religionskunskap i SO/NO. Det ses inte med blida ögon. Att låta barnen från den muslimska friskolan se en julkrubba i en svensk kyrka ansågs håna islam. Dessa föräldrar motsätter sig alla försök till studiebesök för deras barn i kristna kyrkor. Lärarna på skolan säger att föräldrarna är löjliga när de förhindrar sina barn att se hur det ser ut i svenska kyrkor.


Inga kommentarer: