2007-12-18

Ögårdsskolans imam övertygar inte unga


Cybergymnasiets elever har besökt moskén vid Islamic Center i Malmö. Där träffade de Ögårdsskolans datalärare och imam, Ayoub Chibli. Eleverna fick ta av sig skorna för att gå på de skitiga mattorna i moskén som brukar vädras genom att ligga hoprullade under taket på innergården.


Ayoub försöker slå i ungdomarna att homosexualitet är synd och ungdomarna köper inte det enligt Sydsvenskan som sätter följande pasande rubrik efter besök i moskén som är betald av saudiarabiska intressen:

"Varför? Unga köper inte förbud"


Vaknade av att tidningen kom.
Artikeln återfinns i Sydsvenskan på sidorna A14 och A15 tisdag 18 december 2007 och har webbadress:


Citerar den rysliga människosyn som denne imam sprider bland unga:

"Homosexuella par då? Får de gifta sig? undrar en kille.
Ayoub Chibli harklar sig.
– Islam betraktar detta som en synd. Det står tydligt och klart i Koranen.
Ett upprört sorl.

– Varför? Det är väl också kärlek!
Ayoub Chibli utvecklar sina tankar:
– Vissa saker kan man resonera kring. Du och din lärare kan ha en diskussion, ni kan tycka olika. Du och dina föräldrar kan också ha det. Det är demokrati. Men relationen mellan mig som troende och min Gud är inte demokratisk. Hans ord är inte förhandlingsbara. Du hör och du lyder. Det är den viktigaste principen i islam."


"Efteråt, i kapprummet, diskuterar eleverna vad de fått höra.
– Jag som ogillar auktoriteter skulle nog inte söka mig till islam, säger Alex Spånberg.
– Jag förhåller mig skeptisk till allt. Men de som är lite osäkra kan nog lockas av alla regler. Det kanske känns tryggt att ha något att följa."


De besökande gymnasisterna från Cybergymnasiet har genomskådat imamen med att bara osäkra människor som inte klarar att tänka skeptiskt lockas av islam. Frågan är om Ögårdsskolans egna elever på låg- och mellanstadiet är gamla nog att förstå samma sak. De är ofta osäkra barn från Rosengård som uppfostrats med att inte vara skeptiska till den enda religion de får tillhöra.


Inga kommentarer: