2007-12-26

Malmö Högskolas PR-kuppDe senaste dagarna har nyheten om Malmö Högskolas projekt med att stoppa stenkastning mot blåljusmyndigheter i förorter spridit sig i nyhetsmedia och bland bloggare. Bland annat hos expertbloggen i ämnet raketer och stenkastning, Grue:
I
I
Först med att hitta nyheten var enligt TT tidningen Sydsvenskan. Så gick det inte riktigt till. Istället var det en pr-kupp från Malmö Högskola.


Eftersom bloggen Muslimska friskolan är nyfiken på att Malmö Högskola skriver om moskébranden i Malmö där den muslimska friskolan Ögårdsskolan vid Islamic Center brann ner 2003, så beslöt sig bloggen för att se närmre på hur nyheten fick så stor spridning. Bloggen Muslimska friskolan fick idag 26/12 2007 en intervju med Malmö Högskolas pressinformatör Jesper Liedholm:


Han berättar att först skrev han själv nyhetsbrevet för vecka 50 för Malmö Högskolas medarbetare 13/12 2007. Han placerade den här nyheten överst:


Här är nyheten om stenkastning i sin helhet för Malmö Högskolas medarbetare:


Jesper Liedholm var inte riktigt nöjd med att ingen verkade bry sig om projektet. För att det skulle få större publicitet än om Malmö Högskola själv publicerade det under externa nyheter, så trodde han att media skulle vara bättre på att sprida nyheten. Så han tipsade Sydsvenskan om nyheten. För att det skulle se ut som om Sydsvenskan själv hittat nyheten avvaktade Liedholm med att publicera det under Malmö Högskolas externa nyheter. Liedholm säger att han är förvånad över att det tog en hel vecka innan Sydsvenskans Elisabeth Andersson nappade på nyheten. På julafton 24/12 2007 skrev Sydsvenskan om nyheten:


Samma dag, julafton 24/12 2007 tog TT nyheten från Sydsvenskan och den spreds bland tidningar. Bloggare har sedan dess varit otroligt bra på att analysera nyheten och se konsekvenserna.


Pressinformatören Liedholm berättar vidare att efter att nyheten fått spridning ställde han in så att den skulle publiceras automatiskt under mellandagarna i Malmö Högskolas externa nyheter. Därför dök identiskt samma nyhet upp än en gång från Malmö Högskola idag 26/12 2007:


Och här är originalet som är identiskt, men skrivet 13/12 2007 enbart för medarbetare:


Bra pr-kupp av Malmö Högskola. Men det förpliktigar. Om nu Malmö Högskola till varje pris vill att denna nyhet skulle spridas bland media, så innebär det också att ni verkligen kommer fram till något användbart i forskningen. Allmänheten vill helt enkelt att resultatet ska bli ett stopp för stenkastningen, inget mindre.


När Malmö högskola är färdiga med denna forskning om hur invandrartäta områden ska upphöra med våldsamheter mot blåljusmyndigheter, så föreslår bloggen Muslimska friskolan att Skolverket ger er i uppgift att forska fram hur oordningen i invandrartäta förortsskolor ska stoppas så att lärare kan få undervisa i fred.


Inga kommentarer: