2007-12-24

Ögårdsskolan blir forskningsobjektDen 6:e december 2007 kom bloggen Muslimska friskolan med följande förslag i en bloggpost om stenkastning, brandmän, polis och Malmö Högskolas avdelning för Etniska Relationer:

"Låt avdelningen Etniska Relationer ha jouren och ha ansvar för att stoppa konfrontationerna på Rosengård. Upp till bevis så att skattebetalarna ser att de har någon nytta av Etniska Relationer."

Länk till bloggposten:


Idag på julafton 24/12 2007 är en huvudnyhet hos TT en artikel med ursprung i Sydsvenskan:

"Nu har Räddningsverket gett forskare på Malmö högskola i uppdrag att ta fram förslag på hur man kan förebygga konflikter mellan räddningstjänsten och olika befolkningsgrupper. Stenkastning mot brandkår och polis i samband med moskébranden i Malmö. Ambulanspersonal angrips i Rosengård två år senare. Stenkastning mot brandbilar vid en brand i ett hyreshus i Landskrona i slutet av november i år."

"Nu har fyra forskare på Malmö högskola fått i uppdrag av Räddningsverket att titta närmare på det som hänt, varför och vad man kan göra för att förebygga framtida konflikter. Verket bidrar med 2,7 miljoner kronor till projektet som ska pågå i tre år."

"Vad representerar polis, brandkår och ambulans för olika grupper som till exempel bor på Rosengård? Hur ser polisen, brandmannen och ambulanssköterskan på dem som bor där? – Vi ska titta på vad som hänt i sammanhang där anställda på räddningstjänsten känt sig otrygga. Det kan finnas ett misstroende från befolkningen gentemot dem, säger Margareta Popoola, en av Malmöforskarna som jobbar med projektet.

Räddningsverkets förhoppning är att det ska resultera i en metod för dialog som kan användas av räddningstjänster i hela landet."

Källa för citaten ovan, Sydsvenskan 24/12 2007:


Först ska forskarna alltså se på vad som hänt i Rosengård och vid moskébranden. Det var inte moskén vid Islamic Center som brann, det var den muslimska friskolan Ögårdsskolan vid Islamic Center som de satte fyr på 2003 och brände ner till grunden. Polisens utredare kom fram till att, hade de velat åt moskén så hade de satt fyr på den och inte Ögårdsskolan. Rektor Bejzat Becirov var med vid tumultet när muslimer försökte förhindra brandmännen att utföra sitt arbete vid släckningsarbetet. Becirov blev polisanmäld. Så här stod det att läsa i Sydsvenskan:
I
I
"MALMÖ. Efter flera regelrätta anfall var brandkåren försvinnande nära att avbryta släckningen av moskébranden.
- Jag ångrar mig djupt och ber om ursäkt. Men när man ser en så förskräcklig olycka söker man efter någon att skylla på. Man är chockad och uppriven och vet inte vad man gör, säger Bejzat Becirov, vd för Islamic Center.
Han är den ende som direkt identifieras i rapporten från Malmö brandkårs räddningsledare om det våld och de hot hans personal utsattes för i arbetet natten mellan förra lördagen och söndagen. Sammanlagt var tiotals privatpersoner med om att förolämpa, hota och spotta på brandmännen.
I går kväll upprättades en polisanmälan om saken. Brottsrubriceringarna lyder "förgripelse mot tjänsteman" och "brott mot räddningstjänstlagen". Anmälare är en av de poliser som var med om att skydda brandmännen."
I
I
Källa, Sydsvenskan 2/5 2003:

Vem är då forskaren Margareta Popoola som är en av de vid Malmö Högskolas IMER som ska delta i projektet?

Här är hennes hemsida:

Forskarlista med kolleger från IMER vid Malmö Högskola:

I den forskarlistan finns välkända namn som uttalat sig om islamism i TV:
Pernilla Ouis:

Ann Sofie Roald:

Margareta Popoola har enligt Lärarnas Tidning i sin forskning larmat om Rosengård redan runt år 2000:

"Sedan Margareta Popoola kom med sin första larmrapport för ett par år sedan har läget försämrats."

Källa, Lärarnas Tidning 3/6 2002:


I samma artikel står också om hur barn på Rosengårdsskolan reagerat islamistiskt vid terrordåden mot World Trade Center:

"Jublet i Rosengård efter terrorattacken mot USA tog snabbt slut. Kvar finns människor som räknar tiden före och efter den 11 september. Och ett bostadsområde som glider allt längre bort från det svenska samhället.
Rosengårdsskolans rektor, Marie Wennberg, agerade snabbt när barn jublade och klottrade hatiska meningar mot usa på skolans väggar."


Forskaren Margareta Popoola bor i ett prydligt radhus på Granviksgatan i stadsdelen Gullvik i Malmö. På samma Granviksgatan i ett annat radhus bor också släktingen, troligtvis dottern, Maria Popoola:Släktingen eller dottern Maria Popoola var i december 1997 med och anmälde den muslimska friskolan Al-Elowm al-Islamiyya på Rosengård till Skolverket, som med stöd av Yrkesinspektionen stängde skolan. Medanmälare var Hanna Cinthio som också var lärare på Al-Elowm al-Islamiyya. Idag arbetar Hanna Cinthio på Malmö stads avdelning för Etniska Relationer.


Bloggen Muslimska Friskolan vidhåller sin tidigare åsikt att dessa forskare ska göra skäl för sin lön och få stopp på konfontationerna på Rosengård och mellan muslimer/invandrare och blåljusyrken. De 2,7 miljoner kronorna som Räddningsverket bidrar med ska inte användas till att fastslå det som Margareta Popoola redan för 7 år sedan kom fram till om Rosengård. Eller floskler som att i hemländerna utgör myndigheter hot och därför kastar de sten på polis och brandkår på Rosengård.


Bloggen Muslimska Friskolan och säkert många andra kräver istället att den metod de nu fått pengar för att forska fram ska stoppa stenkastningen. Om forskarna inte lyckas med det så dra in deras forskningspengar till den skyddade verkstad de verkar få lön av som kallas IMER vid Malmö Högskola. Problemen har ju varit kända åtminstone sedan 7 år tillbaka, så varför har de inte gjort något tidigare? Om forskarna inte lyckas, så gör istället besparingen att dra in de fyra forskarnas tjänster, eftersom de då inte lyckas vetenskapligt bevisa sina teorier!


Medierapporteringen om forskningsprojektet runt eftermiddagen på julafton:

Inga kommentarer: