2007-12-18

Saudiarabien stoppar blonda modeller


Ett kosmetikaföretag i Malmö har bland sina största marknader Ryssland och Saudiarabien. Till dessa och andra länder levereras tryckta kataloger med bilder av produkterna och välartade bilder på brunetter och blondiner, såväl svenska som utländska och utlandsfödda.


Men när katalogerna anlände till Saudiarabien så rev de sönder alla katalogerna. Kosmetikaföretaget från Malmö fick från Saudiarabien höra att de inte fick ha blonda modeller i katalogerna. Läsarna av katalogerna tålde inte bilder på blonda svenska kvinnor som var fullt påklädda och använde kosmetikaprodukterna.


Malmöföretaget fick göra helt nya kataloger och ge ut samma kataloger igen med samma produkter, men med de blonda kvinnorna utbytta. Kosmetikaföretaget från Malmö får nu istället använda indiska modeller på bilderna i katalogerna som används i Saudiarabien. Bara kvinnorna är brunetter eller har asiatiskt utseende, så väcker de inte anstöt i Saudiarabien.


För att dölja för omvärlden att katalogerna revs sönder, så har företaget någon enstaka bild på en blond kvinna på sin hemsida under avdelningen för Saudiarabien. Det ska inte synas för oss i Västvärlden att blonda kvinnor är bannade. Men i katalogerna som delas ut i Saudiarabien finns inte en enda bild på en blond kvinna.


Tänk som modekataloger i västvärlden av rena skönhetsanledningar använder modeller av olika etnicitet, och som minsta reklamblad i Sverige blandar etniska grupper för att alla ska känna sig välkomna. Och hur är gensvaret i Saudiarabien? Jo, en ren och skär rasism som kräver att blonda kvinnor inte får finnas i katalogerna.


Vilken del av islam tillåter inte blonda människor? Hur ska lärare på muslimska friskolor arbeta för integration och mångkultur, när det mest framträdande muslimska landet Saudiarabien inte tillåter blonda modeller? Ska lärare på muslimska friskolor berätta för sina elever att här i Sverige är vi för mångkultur, men i islams hemland är det tvärtom? Där är det något mycket fult att vara blond. Kosmetikaföretaget från Malmö har fått vika sig. Islam betyder underkastelse.
I den muslimska friskolan i Sverige finns enstaka blonda barn. De är barn till konvertiter. Det kan hända att båda deras föräldrar är helsvenska, eller att de är barn från blandäktenskap. De blonda pojkarna på skolan blir retade för svennar. De få blonda flickorna på skolan gör allt för att täcka över sitt blonda hår med en hijab. Vad skulle en sådan flicka i den muslimska friskolan tycka, om hon visste att trots hennes ansträngningar för att leva som muslim fullt ut, så är hennes hårfärg paria i Mecka?

Inga kommentarer: