2008-08-14

Debatten fortsätter om polisutbildningenDen suveräne insändarskribenten Paul Nilsson fick idag torsdag 14 augusti 2008 med sin insändare om framtidens polisutbildning i en sjunde tidning:
Kvällsposten publicerar idag hans insändare med rubriken:

Slopade krav ett hån mot poliserI gårdagens Sydsvenskan Ordet 13/8 fortsatte debatten om framtidens polisutbildning. Bengt Larsson skrev igår på Ordet ett svar till vellingebon Suzanne Skirhavs insändare i Ordet 7/8. Bengt Larssons insändare 13/8 har rubriken:

I grund och botten handlar det om rättssäkerhet


Larsson går sakligt till motangrepp på Skirhavs fantasier. Han skriver bland annat att det inte bara finns bra utländska sökande till polisutbildningen. Larsson är inte intresserad av kvotering. Skirhav däremot vill att invandrare och kvinnor ska ha lättare än andra att komma in på polisutbildningen. Larsson menar att ta in de mest lämpade inte är elittänkande. Skirhav vill inte ha fysiska och psykiska intagningskrav till polisutbildningen.

Larsson säger att intagningskrav till högskolor inte är speciellt för polisutbildningen. Till exempel måste utländska läkare genomgå svenskprov för att få tjänstgöra i Sverige. Detta krav vill Socialstyrelsen inte slopa. Varför skulle då svenskprovet inför polisutbildningen slopas? Även polisers hälsa är viktig för att de ska kunna utföra sitt arbete.


I Kristianstadsbladet fortsatte debatten i förrgår om framtidens polisutbildning:


"Publicerad: 12 augusti 2008, 01:15
-->
ººReplik till "MiaLottas" "Märkligt svaga poliskrav" (9/8). Att "poliskåren behöver självgående människor som är intresserade av att anstränga sig för att nå sina mål och på så sätt visa att de kan ta ansvar" – saknar den redan i dag de individerna?"

"En person är inte ett lämpligare polisämne för att man har bra flås och svenskkunskaper, en insikt som troligen väglett utredningen i viss mån.

Lämpligast vore dokumenterad laglydighet parat med djupintervjuer och psykologiska test samt ett grundläggande fys- och svensktest."


Källa, Kristianstadsbladets gästkrönika tisdag 12 augusti 2008:Vad tycker då en vanlig svensk polis om förslagen till kvotering? Så här stod det i Polisens egen tidning i april i år:


"[ 2008-04-04 Tidningen Svensk Polis / DEBATT ]

Kvinnor kvoteras

Har arbetat 18 år inom polisen. Vad som slagit mig de senaste åren är personalpolitiken eller propagandan från Rikspolisstyrelsen, RPS. Detta märks på en del av de nya polisaspiranterna som kommer.

Jag vet att kvotering av kvinnor och invandrare förekommer. Vet att vissa inte klarat intagningstesterna och män som varit godkända inte kommit in på grund av att kvinnorna som inte klarat testen kvoterats in istället för dessa män.

Detta innebär att svenska folket inte får den bästa kåren, men det kanske de inte är värda?
Jag vill bara uppnå rättvisa och alla ska ha samma chans. Det spelar ingen roll om det är flest kvinnor, män eller personer med invandrarbakgrund som kommer in, men det ska vara rättvist. Det är inte aspiranternas fel att vissa kvoteras in, detta ligger på ert ansvar, RPS.
Jan Berntsson, kriminalinspektör, Halland"


Källa:


Inga kommentarer: