2008-08-05

Dålig kondition på Malmös muslimska friskolorKalvinknatet där pojkar i årskurs 1 tävlar, listar de 184 första eleverna som sprungit loppet. Deltagande skolor kommer från Malmö och två kranskommuner.

Högst upp placerar sig elever från välartade skolor med många svenska barn. Längst ner på listan återfinns elever från de invandrartäta höghusområdena i Malmö. Med tanke på att hälften av Malmös skolelever har invandrarbakgrund är det anmärkningsvärt hur få invandrarelever som placerat sig på listan. Den förste med utländskt namn kommer på plats 23. Plats 1-22 innehas av enbart svenska barn. Vad beror det på?


Två av Malmös tre muslimska friskolor ställde upp. Det är Ögårdsskolan vid Islamic Centers moské samt Al-Salamahskolan vid Jägersro. Ögårdsskolan fick in två elever som hamnade på plats 31 och 40. Al-Salamahskolan mäktade enbart med att få in en av sina förstaklassare på plats 154.


Källa, Kalvinknatet 14 maj 2008. Resultatlistan utlagd 21 maj 2008:


Om man vill att ens barn ska få idrottsundervisning med bra kondition, verkar det inte vara någon bra idé att placera dem i muslimska friskolor eller andra invandrartäta skolor.


Inga kommentarer: