2008-08-18

Slut på bidrag för muslimska skolflickorEfter ett beslut i kammarrätten väljer alltfler kommuner att inte ge bidrag till skolflickor som hoppar av för att gifta sig. Om deras män inte har arbete söker de bidrag för sitt barngifte. Detta har utnyttjats av bland annat underåriga muslimska skolflickor som importerar arbetslösa makar till Sverige. Det avslöjar Metro idag 18/8:


"Nu drar kommuner in försörjningsbidraget för flickor under 18 år som gifts bort. Detta för att försvåra barngifte.

– Vi kan inte förhindra att barn gifts bort. Men vi kompenserar inte de här familjerna när de förlorar in­komst från Försäkringskassan på grund av att de gift sig, säger Johanna Nilsson, handläggare vid Vuxenförvaltningen i Landskrona.

Som stöd för beslut finns en ett år gammal kammarrättsdom. Det fallet rör en ung flicka som gift sig med en man som bor utomlands och fick underhållsstödet indraget av Försäkringskassan. Eftersom mannen en­ligt uppgift inte har in­komst föll försörjningsplikten på flickans ensamstående mam­ma. Trots att mamman saknade tillgångar utöver sina tidigare beviljade bidrag, vägrade kommunen försörjningsstöd för flickan."


Källa, Metro sidan 4 måndag 18 augusti 2008:

Inga kommentarer: