2008-08-19

Mikael Wiehe lyssnade till Björn Ranelid

"Björn Ranelid med familj och publik i Malmö Rådhus den 9 juni 2004 då priset delades ut av Kjell-Arne Landgren, ordförande i Malmö kommunfullmäktige och ordförande i Malmö stads kulturpriskommitté."Ikväll klockan 20.15 tisdag 19 augusti 2008 köpte proggsångaren Mikael Wiehe en kaffedrink på Hedmanska gården i Malmö. Han slog sig ner vid ett bord i en fullsatt innergård. Publiken lyssnade till författaren Björn Ranelid som börjat sin monolog klockan 20.00.


Ranelid får betalt av Malmö stads skattebetalare för att berätta om främlingsfientlighet. Det ingår i gratisarrangemanget som Malmöfestivalen anordnar. I publiken finns inte en enda invandrare. Blott välartade svenskar i yngre och övre medelålder. Ranelid kommer från sitt sommarboende i det invandrarfria Kivik Österlen i Skåne. Övriga året bor han i en lägenhet som betalas av Författarförbundet på söder i Stockholm. Av muslimer möter han där till vardags enbart några som driver restaurang i kvarteren runt Götgatan.


Mikael Wiehe bor i en stor lägenhet mellan Triangeln och stadsteatern i Malmö på en gata där inga invandrare eller muslimer har råd att bo.


Vad vet Björn Ranelid och Mikael Wiehe om muslimska friskolor? Har de någonsin besökt en sådan? Skulle de sätta sina barn i en muslimsk friskola för att de skulle lära sig om andra kulturer? Eller sträcker sig deras välvilja till att på behörigt avstånd studera det som de som 40-talister inte förstår och inte vill ta i? Deras texter handlar om Vietnamkriget och Nicaragua. De saknar totalt erfarenhet av Rosengård och Rinkeby. Björn Ranelid talar istället idylliskt om den trygga frireligiösa söndagsskolan som han besökte tillsammans med sin far på 1950-talet.


Klockan 21.30 står Björn Ranelid på parkeringen bakom Åhlens på Södergatan i Malmö och säljer sina gamla böcker för 100 kronor stycket till tanter. På bokrean säljs hans böcker ut för 39 kronor stycket. Tanterna blir lurade på 61 kronor. Klockan 22.30 kör Björn Ranelid iväg söderut längs Engelbrektsgatan i sin stora gröna Jaguar och vinkar.

Sydsvenskan recenserar onsdag 20 augusti 2008 också Ranelids kväll på Malmöfestivalen genom att ta med en del tanter i sin artikel:

Inga kommentarer: