2008-08-04

Muslimsk skolrektor anklagas för skolras"Rektor anklagas för turkiskt skolras

Publicerad: 3 augusti 2008, 12.04. Senast ändrad: 3 augusti 2008, 12.44

Rektorn för den skola som rasade i Turkiet i fredags delgavs på söndagen misstanke om att ha orsakat den tragiska olyckan genom oaktsamhet, rapporterar nyhetsbyrån Anatolia.

Även biträdande rektorn och ordföranden i den muslimska stiftelse som driver skolan utpekades som ansvariga. Åklagare förbereder nu ett detaljerat åtal.
En kraftig gasexplosion på internatskolan utanför staden Taskent fick trevåningshuset att falla ihop som ett korthus. Därinne begravdes en stor grupp flickor som bodde på skolan under en korankurs. 27 av flickorna skadades.


Myndigheterna utsattes snabbt för kritik efter katastrofen. Det rapporterades att huset var slarvigt byggt och att säkerheten för gasen var obefintlig. Men även regeringen gjordes ansvarig av nyhetsmedier, eftersom det regerande Rättvisepartiet 2005 drev igenom en lag om lindriga straff för olagliga skolor och kurser. Lagen sågs allmänt som skräddarsydd för islamiska organisationer som håller icke auktoriserade korankurser.
Rättvisepartiet har rötter i islamism, vilket är laddat eftersom Turkiets landsfader Kemal Atatürk gjorde landets styre sekulärt.


Lagen tillät ägare till skolor utan licens att undkomma med böter i stället för fängelse. Den antogs trots att dåvarande presidenten lade in sitt veto. Förslaget återbördades till parlamentet av regeringen och där körde ledamöterna över vetot.

Ankara TT-AFP"


Källa, Svenska Dagbladet söndag 3 augusi 2008:Inga kommentarer: