2008-08-22

Saudisk smygvisit på malmöskolorSkånska Dagbladet toppar idag sin förstasida med saudiska skolflickors hemliga besök i Malmö. Där framgår också att Malmö stad och kungen ska träffa skolflickorna, samt att Mats Bååth tvingat en rektor att ta emot besöket. Inga intervjuer får göras, men skattebetalarna får betala en del av korruptionskalaset. Varför gjordes studiebesök på en halvdag i de välartade limhamnsskolorna, men inte en heldag i den ökända värstingen Hermodsdalsskolan? Hade de blivit chockade av att se hur muslimska elever i en invandrartät skola beter sig i Sverige, jämfört med hemlandet Saudiarabien?"Överenskommelse Lite senare lägger Henrik Melius ut texten något mer. Bland annat om att media hålls utanför.
– Vi har gjort en överenskommelse med föräldrarna, och nu är det enbart våra samarbetspartners som står i fokus. Dessutom har de ett späckat program.
Några detaljer om boende och mottagande är han inte heller beredd att ge. Däremot noterar han det faktum att det är en flickgrupp som en klar framgång.
– Det är vi jätteglada för. Det är inte helt lätt att få fokus på flickorna i kulturutbytet. Saudiarabien har ju segregerade skolor.


Skolbesök I onsdags gjorde saudierna studiebesök såväl på Linné- som Bergaskolan.
– Vi hade halvdag tillsammans med flickorna och föräldrar, ett helt vanligt studiebesök efter en förfrågan från vår skolchef Mats Bååth, påpekar biträdande rektor Rikard Persson på Bergaskolan.
Men han betonar nogsamt att det inte är skolan utan Spiritus Mundi som är värdar.
– Men de tyckte det var kul att få besöka en svensk skola och få vara med om en helt vanlig skoldag.


Rådhuset På lördag blir det officiell mottagning i Knutssalen på rådhuset. Ett delat arrangemang mellan Spiritus Mundi och kommunen, berättar Ingrid Svensson, kanslichef hos kommunstyrelsen.
– Det kan man ju säga eftersom kommunen ger ett bidrag med 125 kronor per person.
Vid buffén i Knutssalen representeras kommunen av kommunalråden Kent Andersson och Agneta Eriksson.Till slut kommer också ett nytt besked om Spiritus Mundi, jodå det kan trots allt bli intervju innan sällskapet åker hem. I nästa vecka."


Källa, Skånska Dagbladets förstasida samt del 3 sidan 10 fredag 22 augusti 2008:


Malmö stad har 71 träffar på Spiritus Mundi. Ingenstans är beslutet med där det står att Malmö stad betalar. Varför går inte det beslutet att finna?

Svenska Petroleum Exploration AB är en av finansiärerna men ägs av en arabisk oljeshejk:
"The company is a subsidiary of Petroswede, a holding company established in 1996. Petroswede is wholly owned by Sheikh Mohammed H. Al-Amoudi, one of the largest private investors in Sweden.":
http://www.spe.se/ds/export/spe/the_company/

http://www.allabolag.se/5561997320/befattningar

Allt detta äger Al-Amoudi:
Mer om prins Salman Bin Abdulaziz Al Saud från Saudiarabien som besökte svenske kungen och Spiritus Mundi nyligen:
http://en.wikipedia.org/wiki/Sultan_bin_Salman_bin_Abdulaziz_Al_Saud

Ett resultat av besöket är att svenskt och saudiskt näringsliv ska starta ett nytt affärsforum med privata intressenter, främst Wallenbergsfären från svensk sida:
Föräldrarna tackar IKEA i Saudiarabien. En föräldrer, Petra Jisander, är hänförd av resan:
http://www.spiritusmundi.nu/files/pressmeddelande_7_maj_2008.pdf

Inga kommentarer: