2010-04-07

Muslimske mördaren i Landskrona på övervakningsbildIdag berättar media att den häktade 23-åringen är libanesik arab och muslim från Libanon i Mellanöstern. Sedan påstår media att etnicitet är ointressant. Varför hänger då media ut hans etnicitet och muslimska tro? Är svensk media rasistisk eller anser media att det är i allmänhetens intresse som de berättar uppgifterna?"23-åringen nekar till dödsmisshandeln på p-platsen i Landskrona. Men polisen har övervakningsbilder och vittnen som pekar ut honom.

- Inom 2-3 veckor har vi alla pusselbitar på plats, säger spaningsledaren Tommy Lindén."

"Han vill inte gå in på bevisningen mot 23-åringen, men säger att den bygger på tekniska bevis, kameraövervakning och vittnesuppgifter."

"I går i Lunds tingsrätt fanns 23-åringens familj på plats. Hans 19-åriga fru satt med parets bebis i famnen och bröt ihop när maken fördes i väg. Hon vädjade till poliserna att få träffa honom.

- Bara två minuter! bad hon, men kördes ut ur rättssalen."


Källa, Kvällsposten onsdag 7 april 2010:"Vållande till annans död är ju ett oaktsamhetsbrott, alltså ett icke-uppsåtligt brott, sade polisens spaningsledare Tommy Lindén."

"Med den en månad gamla dottern tryckt intill sig invirad i en filt, ville hon gå fram till maken. Häktesvakten ställde sig emellan.Trots ett flertal uppmaningar att gå ut ur salen gav hon sig inte, utan stod kvar, uppbackad av flera manliga vänner och släktingar.

- Du får träffa honom, i morgon eller nästa dag, försökte polisens undersökningsledare Tommy Lindén säga.

- Bara kort. Alltså bara lite. Ni kan få vara med. Bara två minuter, fortsatte den unga kvinnan om och om igen.Till slut tvangs hon ge sig och brast i gråt. 23-åringen tog tillfället i akt att vinka till sina anhöriga och den förtvivlade minen lättade lite."


Källa, Kvällsposten onsdag 7 april 2010:"Sådant finlir bekommer dock inte lynchmobben. Den har redan dömt den misstänkte, som så många gånger förr. Men inte bara den misstänkte, utan också hans familj och hans etnicitet. Den gripne 23-åringen är nämligen arab, vilket förleder mobben till rasistiska excesser. Se här följderna av massinvandringen!"

"Det är ett välkänt faktum att kriminaliteten bland utrikes födda är betydligt högre än bland personer födda i Sverige. Enligt Brottsförebyggande rådet, Brå, uppgår överrepresentationen till 2,5 gånger."


Källa, Proletärens ledarsida, nummer 14 år 2010, onsdag 7 april 2010:

Kommunistiska Partiet 7 april 2010:"I Landskrona blev en 78-årig kvinna dödsmisshandlad för att hennes man tutat åt en annan bilist på en parkeringsplats.

I tidernas begynnelse var väl signalhornet ett sätt att skrämma djur från vägen. Idag verkar biltutan mest användas i affekt och är ett osvikligt sätt att framkalla aggressioner i trafiken."


Källa, Vi Bilägare onsdag 7 april 2010:"Men upprördheten i Landskrona har fler bottnar än så. Kuststaden i Skåne är inte vilken plats som helst. I valet 2006 fick Sverigedemokraterna mer än 22 procent av rösterna. När en äldre svensk kvinna attackeras av en ung man med invandrarbakgrund får det givetvis en särskild sprängkraft i en sådan kontext."

Källa, ledare i Expressen onsdag 7 april 2010:"Hat mot mannen i Landskrona som misstänks för illdådet som är fjärran från det som ska försiggå inom rättsstatens råmärken. Det spiller även över i hat mot alla invandrare eftersom mannen har utländskt påbrå."

Källa, Ystads Allehanda onsdag 7 april 2010:"– Mord är ett så grovt brott att det ger oss rätt att vidta vissa åtgärder – som kontroll av telefonlistor, säger polisens spaningsledare Tommy Lindén."

"Vilka är bevisen?

Vittnesuppgifter som knyter 23-åringen till platsen för brottet.
Övervakningsbilder. Inte säkert från platsen för dödsmisshandeln. Bilder kan knyta mannen till den bil som var aktuell, eller till närområdet, vilket kombineras med vittnesuppgifter.

Telefonkontroller – positionering av var olika telefoner befunnit sig, för att kontrollera lämnade uppgifter."

"23-åringen är libanesisk medborgare"

"Familjen har gjort en polisanmälan rörande förtal på olika hemsidor. Inga direkta hot mot dem har kommit till polisens kännedom. Redan i förra veckan, innan 23-åringen gripits, hade polisen kontakt med Landskrona kommun för att förbereda skydd och hjälp för familjen."

"Åtalet väntas vara klart om två till tre veckor, sen följer rättegång. 23-åringen ska gå igenom en liten sinnesundersökning"

"I den fortsatta utredningen frihetsberövades flera personer, bland annat en 25-åring som var anhållen fram till i måndags kväll, misstänkt för skyddande av brottsling. Alltså att han aktivt försökt hjälpa 23-åringen slippa ansvar, inte bara att han gömt mannen."


Källa, Trelleborgs Allehanda onsdag 7 april 2010:"Dödsmisshandeln av den 78-åriga kvinnan gör det tyngre att åtgärda Landskronas sociala brister. Det säger kommunalrådet Torkild Strandberg (FP)."

"Det går att hämta kraft ur vreden, säger Niklas Karlsson.
Han säger att vreden i Landskrona inte rör etnicitet, att den misstänkte gärningsmannen kommer från Libanon."

"Bilden av den våldsutsatta staden förstärks och människor utifrån kan dra sig för att flytta dit och att sätta barnen i skolan där."


Källa, Trelleborgs Allehanda onsdag 7 april 2010:"I Landskrona hoppas man på den växande arbetsmarknaden i det heta tillväxtområde man tillhör.

Men det finns ingen enda fråga som minskar segregation och frustration."


Källa, ledare i Karlskoga-Kuriren onsdag 7 april 2010:"Vi har haft nog av mesigt flummigt önsketänkande, skriver Britt Reinhold, lärare i Landskrona."

Källa, Helsingborgs Dagblad onsdag 7 april 2010:"Han kontaktade de övriga församlingarna, inklusive den islamiska som man sedan förut haft god kontakt med. Ungdomarna i Svenska kyrkan och den islamiska församlingen möts regelbundet.

När Bengt Karlgren fick veta att personer med invandrarbakgrund var misstänkta för inblandning förstod han "vilka tolkningsmallar som skulle aktualiseras", som han uttrycker det."

"Vad är det bästa som kan hända nu för Landskrona?

- Att invandrarna får jobb."


Källa, Dagen onsdag 7 april 2010:"Att det den här gången är en 23-åring med invandrarbakgrund som misstänks för dådet gör det inte mindre angeläget att markera mot våldsövergreppet."

"Det stämmer visserligen att invandrare är överrepresenterade i brottsstatistiken."


Källa, Dagen onsdag 7 april 2010:"En muslimsk invandrare är misstänkt för att vara ansvarig för att en äldre svensk kvinnas död."

"Tycker ni att Landskronafallet är ett bevis för att ni har rätt kring invandringen?

- Fallet är inte avgjort. Samtidigt är det mycket som är märkligt, att den misstänktes familj pratar om att det var "en olycka", till exempel.

- Det viktiga är att påpeka att invandrare är överrepresenterade när det gäller grovt våld."


Källa, Dagen onsdag 7 april 2010:"I ett Landskrona där 22 procent av befolkningen röstade på Sverigedemokraterna förra valet är den gripnes bakgrund i ett land i Mellanöstern högexplosivt."

Källa, Dagens Arena onsdag 7 april 2010:


Inga kommentarer: