2010-04-15

Islamic Center bildades i protest mot socialismen


Författaren Thomas Nydahl beskriver idag varför Bejzat Becirov och andra jugoslaver finansierade Islamic Center i Malmö. De vände sig till islam i besvikelse på den jugoslaviska och albanska socialismen:"Jag fick politiskt aktiva, sekulariserade albanska vänner under 1970-talet, dels pga mina resor till Albanien 1974-1979. Men jag lärde på kuppen känna hur islam växte i pånyttfödelse hos dem. Några av initiativtagarna till Islamic Center, som sedan blev den stora moskén, var personliga vänner:

D. Osmani kände jag väldigt väl och umgicks med i det privata, familjevis, medan B. var flyktigare bekant. De kom från det forna Jugoslavien båda två, var etniska albaner som satsat allt på Socialismen och Enver Hoxha men senare vänt sig till islam i besvikelse. 1983 var jag med D. Osmani (som sedan kallade sig Ramadan istället) i Libyen på tiggarresa. Han och jag besökte religionsministeriet i Tripoli, det var därifrån man slussade kanske 30% av pengarna till moskébygget, resten kom från saudierna."


Källa, Thomas Nydahls blogg Occident torsdag 15 april 2010:Thomas Nydahl beskrev 6 januari 2010 hur de två lärarna Becirov och Osmani redan på 1970-talet bildade Islamic Center i Malmö:


"Någon ljuger och bedrar och jag är inte övertygad om att det (bara) är moskéns VD Bejzat Becirov - albanen från Makedonien som en gång i tiden var en bekant till mig. Han har, tillsammans med min dåvarande vän och medresenär, den kosova-albanske författaren och läraren Ramadan Osmani, suttit i styrelsen för Islamic Center sedan långt innan moskébygget ens hamnade på planeringsstadiet. Becirov sköter moskén som sin privategendom. Hans privata lyxkonsumtion var legendarisk redan för tjugo år sedan (hemspråkslärare med fin villa och Mercedes väcker alltid undran)."


Källa, Thomas Nydahls blogg Occident 6 januari 2010:Biografi om hur läraren Enver Hoxha blev kommunistisk diktator över Albanien. Hoxha agerade på mandat av Josef Stalin och Mikhailovich Molotov:


Enver Hoxha på svenska Wikipedia:

Inga kommentarer: