2010-08-16

Jenny Berglund, expert på muslimska friskolor


"Eftersom Jenny är expert på islam och muslimska skolor så får hon agera sakkunnig nu då Folkpartiet vill förbjuda slöjor i skolorna. Jenny har dessutom själv undervisat i en muslimsk friskola och vet verkligen vad hon pratar om. Igår hade hon blivit intervjuad av SvD. Vi pratade en hel del om skolor och slöja. Jonas tillade att han struntar i om hans elever har en trasa för ansiktet eller inte. Att det inte handlar om de yttre attributen som slöja, piercing eller tatueringar över hela kroppen. Hoppas Jennys intervju går att hitta på SvD snart, hon säger så kloka saker i det här ämnet."


Källa, bloggen Mejl från Gården 7 augusti 2010:"Och terminen efter det började jag på lärarlinjen. Och vem satt där på uppropet? Om inte Jenny! Sedan dess har vi varit goda vänner.

Jenny är numera fil Dr och expert på isalm. Framförallt på hur muslimska skolor fungerar."


Källa, Mejl från Gården 4 augusti 2010:"Fölungen heter ju Salama, vilket lär betyda blixt på finska.Men då fick jag ett mejl från en kompis, Jenny, som gratulerade till det fina, arabiska namnet!

Sedan skrev Jenny följande:

Salaam betyder ju fred, samma ord som shalom på hebreiska. Salaama är tex ett vanligt skolnamn, det finns en muslimsk friskola i Malmö som heter så!"


Källa, Mejl från Gården 16 juni 2008:"Kommer ni ihåg min kompis Jenny i Uppsala? Vi har läst engelska tillsammans.

Nu är hennes doktorsavhandling klar! Jisses så många år, månader, dagar och timmar det ligger bakom en sådan här! Nästa fredag smäller det, då ska vi på disputation.

Avhandlingen handlar om hur muslimska friskolor undervisar i sitt karaktärsämne islam, tror jag. Och om hur skolorna tar upp kristendomen.

Jenny är numera religionsvetare och kan jättemycket om olika religionsfrågor man kan stöta på ute i skolorna. För att även muslimska flickor ska kunna delta i simundervisningen i skolan gör Jenny reklam för burkini, ett ord som för övrigt var med på svenska akademiens nyordslista såg jag."


Källa, Mejl från Gården 26 januari 2009:"Disputationen hölls i Universitetshuset."

"Här ser ni Jenny och hennes opponent, glömt hans namn. En disutation är en slags utfrågning då opponenten går igenom avhandlingen och ställer frågor på olika saker som Jenny fick försvara. Jenny klarade sig bra. Opponeneten var influgen från England och allt var på engelska."

"Jag satt brevid Jennys svärfar, Olle Berglund. Den här farbrorn har gjort många jordbruksfilmer för TV i sina dar och är numera hedersdoktor vid SLU."

"Och så var det mingel medan betygsnämnden sammanträdde. Mannen i mitten heter Mattias Gardell. Han är känd från TV som islamexpert och har gått i skolan med Jennys man Åke. Herr Gardell är också bror till en viss Jonas Gardell!"

"Carl-Anders Säfström, professor i didaktik och Jennys handledare."


Källa, Mejl från Gården 8 februari 2009:"Jenny Berglund är verksam som lärare och forskare vid avdelningen för religionsvetenskap. Hennes bakgrund är inom religionsdidaktik och religionshistoria. I avhandlingen Teaching Islam, Islamic Religious Education at Three Muslim Schools in Sweden (2009) diskuteras hur konfessionell islamundervisning utformas på några muslimska friskolor i Sverige."


Källa, Jenny Berglund vid Södertörns högskola:


Inga kommentarer: