2010-08-18

Sabunis sekreterare Henrik Emilsson om muslimska friskolor


Nyamko Sabunis departementssekreterare Henrik Emilsson på skrev så här om Islamic Center och muslimska friskolor på sin blogg:


"tisdagen den 6:e maj 2008

Hot stänger kritiskt granskande blogg

Jag är verkligen ingen supporter av vidskepelse och maktmissbruk så jag har uppskattat det arbete som bloggen Muslimska Friskolan har utfört. Ibland har Roger, som står bakom bloggen, raljerat lite väl mycket men han har faktiskt gjort ett imponerande journalistiskt arbete. Bloggen har särskilt granskat företeelser i Malmö som Islamic Center och den för Malmö skamliga historien om Spiritus Mundi och skolbarnens Saudi Arabien resa. Nu har bloggen Muslimska Friskolan stängt på grund av nya och allvarliga hot. Det är mycket illavarslande att antidemokratiska krafter lyckas tysta kritik, information och debatt.

Upplagd av Emil kl. 10:34"

Källa, Henrik Emilssons bl0gg Integrationsbloggen tisdag 6 maj 2008:


"Sedan är det märkligt att författarna tolkar åsikter som ”Muslimska kvinnor som lever i Sverige är i större grad förtryckta än andra kvinnor i Sverige” och ”Religiösa friskolor motverkar integration” som negativa attityder. Sådana frågor går ju att undersöka rent empiriskt och behöver inte ha någonting med negativa attityder att göra."

Källa, Integrationsblogen 28 oktober 2009:


"I avhandlingen jämförs två muslimskt profilerade skolor i Sverige med två muslimskt profilerade skolor i England."

"Sådan forskning har faktiskt stor relevans för nuvarande och kommande debatter om konfessionella friskolor i Sverige. En fråga som debatteras livligt i de politiska partierna. Fler politiskt relevanta avhandlingar, tack!"

Källa, Integrationsbloggen 24 april 2009:


"En växande majoritet svenskar anser att religiösa friskolor hindrar integreringen av invandrare i det svenska samhället, men de flesta ser positivt på andra kulturella inslag och tycker att invandrare ska ha samma rättigheter som alla andra."

Källa, Integrationsbloggen 24 oktober 2008:Bloggen Muslimska Friskolan tackar för det stöd som Henrik Emilsson gav bloggen Muslimska Friskolan i svåra stunder och det intresse han visade för muslimska friskolor. Bloggen Muslimska Friskolan tycker därför det är otyckt hur media idag onsdag 18 augusti 2010 kastar sig över Henrik Emilsson, som försökt göra sitt bästa i integrationsfrågor:


"En av integrationsminister Nyamko Sabunis (FP) närmaste medarbetare - departementssekreteraren Henrik Emilsson, 38 - jämför öppet islam med nazismen, kan Expressen i dag avslöja.

Ändå fick han regeringsuppdraget att utreda nyanlända invandrares situation på arbetsmarknaden.

Privat anser regeringstjänstemannen att det inte finns några goda muslimer: - Islam är som kommunism eller nazism. Det finns inga goda utövare - bara förvirrade eller onda. "

"Efter att ha konstaterat att det inte finns några goda muslimer förtydligade han för sina läsare:

- För varje år som går ser man allt fler slöjbeklädda kvinnor i Sverige som underkastar sig den könsdiskriminering som är inneboende i mittfåran av islam. Vad är det som skulle göra islam mindre förvirrande eller ont än andra ideologier som kommunism och nazism?"

Källa, Expressen onsdag 18 augusti 2010:


"Expressens avslöjande om departementssekreteraren Henrik Emilsson skakar Folkpartiets ledning i valrörelsen.

Integrationsminister Nyamko Sabuni sa i natt:

- Jag tar starkt avstånd från de här åsikterna."

"Hur tror du att muslimer uppfattar att du har medarbetare som anser att de antingen är förvirrade eller onda?

- Emilsson är en opolitisk tjänsteman som inte jag anställer, och det finns tusentals regeringstjänstemän. Jag tar starkt avstånd från de åsikterna, och det är klart att det finns ingen sanning i det."

Källa, Expressen onsdag 18 augusti 2010:


"Peter Eriksson, språkrör i Miljöpartiet, kallade departementssekreteraren Henrik Emilssons åsikter för rasistiska, olämpliga och helt oacceptabla. Men integrationsminister Nyamko Sabuni (FP) kan fortfarande inte säga om hon tycker att Henrik Emilsson är lämplig som utredare på integrationsdepartementet. Nu kommer ärendet att handläggas av statssekreteraren Christer Hallerby."

Källa, Kvällspåsen onsdag 18 augusti 2010:


"Nu kommenterar statsminister Fredrik Reinfeldt skandalen som skakar integrationsdepartementet.

"Han får svara för sig"

– Det är en orimlig jämförelse. Jag noterade att han försökte försvara sig och han får göra det utifrån sina förutsättningar. Det är en opolitisk tjänsteman och han får svara för sig, säger Fredrik Reinfeldt"

Källa, Expressen onsdag 18 augusti 2010:


Läs mer om mediadrevet onsdag 18 augusti 2010:Inga kommentarer: