2010-08-11

Islamic Center följer inte profeten Muhammed


Islamologen Rickard Lagervall arbetar på Lunds universitet. Nedan citeras han om ramadanstriden. Islamic Center vid den stora moskén i Malmö frångår haditherna om profeten Muhammeds liv angående att nymånen vid ramadan ska ses med ögat. Striden har betydelse för om Saudiarabien eller Turkiet ska inta den teologiska ledningen för islam:


"Som framgår av denna TT-artikel (där jag själv intervjuas - mina kollegor har ju försummat detta centrala område inom islamforskningen) så utgår Islamic Center i Lund från den traditionella visuella metoden. När nymånen har siktats i något land annonseras att ramadan har börjat på arabiska satellitkanaler.

Islamic Center i Malmö utgår från astronomiska beräkningar. Jag har undrat huruvida det innebär att de följer det turkiska religionsministeriet Diyanet eller det Europeiska fatwa-rådet men Islamic Centers vd Bejzat Becirov förklarar i artikeln att de helt enkelt går efter almanackan. Natten till idag, som alltså var tvivlets natt, meddelade ett flertal muslimska stater, inklusive Saudiarabien, att nymånen hade siktats och att ramadan därför inleds idag."


Källa, Islamologi.se onsdag 11 augusti 2010:


Inga kommentarer: