2011-09-14

Bråk om riksmötets öppnande - kollekten går till muslimer i Somalia"Othman Al Tawalbeh, imamen som arbetar med ungdomar på Fryshuset kommer att delta vid Riksmötets öppnande nu på torsdag. Det blir den tredje gången som företrädare för olika religioner håller en gemensam interreligiös andakt vid Riksmötets öppnande.""Det är Stockholms domprost Åke Bonnier som bjudit in till den interreligiösa predikan.

– Den som han skriver får stå för honom, men vi har bjudit in på ett liknande sätt vartannat år sedan 2007. Det är inget mångkulturellt jippo, det handlar om en övertygelse om att det finns en gud. Det handlar inte om en muslimsk, en judisk eller kristen gud. Gud är gud, säger han.
Jimmie Åkesson ville i går inte svara på några frågor från Aftonbladet."

Källa, Aftonbladet onsdag 14 september 2011: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13623849.ab"I år kommer Sverigedemokraterna nog sitta stilla i kyrkbänkarna, även om de fortfarande tycker att gudstjänsten är för politiserad.

- Vi kan bara beklaga att vi inte har bevarat traditionen av att ha en kristen gudstjänst i samband med riksdagens öppnande.

Så svarar Linus Bylund, presssekreterare åt partiledaren Jimmie Åkesson, på frågan vad han tycker om att en imam och rabbin kommer att medverka.

- Det är en politisk manifestation i och med att utgångspunkten för gudstjänsten är ett mångreligiöst Sverige, vilket inte delas av alla partier i Sverige, säger Linus Bylund."

Källa, Dagen onsdag 14 september 2011: http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=276554

"Därför gör det mig illa berörd att man idag valt att återigen politisera gudstjänsten i samband med riksmötets öppnande genom att upplåta delar av gudstjänsten åt att låta en imam och en rabbin predika inför församlingen.""Både en imam och en rabbin kommer att närvara när Svenska kyrkan håller gudstjänst i Storkyrkan som del av riksmötets öppnande i morgon. "Smått ofattbart", anser sverigedemokraten Erik Almqvist, som valt att inte delta i gudstjänsten."

Källa, Svenska Dagbladet onsdag 14 september 2011: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/imam-i-storkyrkan-uppror-sd_6468642.svd"Det interreligiösa inslaget i Storkyrkan vid riksmötets öppnande på torsdag får kritik av Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

”Jag tolkar det som att man känner ett behov att politiskt manifestera Sverige som ett mångkulturellt samhälle, vilket jag menar splittrar Sverige""Vid gudstjänsten medverkar även bland andra imamen Othman Al Tawalbeh och rabbinen David Lazar, som ska läsa texter ur Koranen respektive Psaltaren.

Inbjuden av domprost Åke Bonnier

Det är Stockholms domprost Åke Bonnier som bjudit in biskopen att predika i Storkyrkan. Valet föll på Jan-Olof Johansson bland annat för att han är en tämligen ny biskop och för att han är engagerad i interreligiösa frågor bland annat genom sitt engagemang i Svenska Jerusalemsföreningen som driver en skola för palestinska flickor i Betlehem."

Kollekt till Afrikas horn

Kollekten vid gudstjänsten går till Svenska kyrkans internationella arbete på Afrikas horn, där man drabbats av den värsta torkan på 60 år och 12 miljoner människor är i behov av akut hjälp."

Källa, Svenska kyrkan tisdag 13 september 2011: http://www.svenskakyrkan.se/default.aspx?id=809753


"Vid riksmötets öppnande torsdagen den 15 september avger statsminister Fredrik Reinfeldt regeringsförklaringen."

Källa, pressmeddelande från Statsrådsberedningen onsdag 14 september 2011: http://www.mynewsdesk.com/se/view/pressrelease/fredrik-reinfeldt-avger-regeringsfoerklaring-i-riksdagen-681456


"Fram till i våras har Storkyrkan i Stockholm varit hemmascen för Gustaf Sjökvists kammarkör."Läs mer om riksmötets öppnande 15/9 2011:Inga kommentarer: