2011-09-08

Dan Park misstänkt av hatbrottsåklagare för affisch på Afrosvensk”Även om jag blir fälld, var det värt det”

Nyheter

Den provokative konstnären Dan Park, mannen bakom affischerna som dök upp lite varstans efter händelsen på Hallands nation, känner ingen ånger inför vad som har hänt. Tvärtom tycker han att han slår ett slag för yttrandefriheten.


Affischerna som spreds i Malmö och Lund dagarna efter incidenten på Hallands nation föreställde Jallow Momodou i bojor framför nationen under orden ”Vår negerslav är bortsprungen”.

"Så här i efterhand, var det värt det?

- Ja, visst. Även om jag blir fälld så var det värt det. Jag hade gjort om det också, man kan ju inte hålla på med självcensur.


Nu riskerar även killarna i händelsernas centrum åtal, vad tycker du om det?


– Alltså de som klädde ut sig? Åh fan. Då kanske man skulle besöka rättegången som publik, klä ut sig själv kanske. Det hela är riktigt upphaussat."Dan Park publicerar ånyo affischen på sin blogg idag, tillsammans med ett anonymt telefonsamtal han fick från en arg invandrare:

"2011-09-08


Lundagård ringde och väckte mig på soffan, det gäller Momoduo, åklagaren har åklagat. Går till Max för att hämta sydsvenskan och då ringer det igen, skyddat nummer med kraftig nybyggarbrytning.


Är det do som sätter upp affischer på Jallow

Ja det var ett tag sedan

Varför gör do det

Det är humor

Det är inte roligt

Jo jag tycker det

Är do rasist

Nä jag är konstnär, som Lars Vilks

Okej hejdå


Favorit i ReprisLite merUpplagd av danpark kl. 12:51"


Källa, Dan Parks blogg Lidlday torsdag 8 september 2011: http://lidlday.blogspot.com/2011/09/lundagard-ringer-och-vacker-mig-pa.html


"LUND. En person är skäligen misstänkt för hets mot folkgrupp i samband med slavauktionen på Hallands nation. Dessutom misstänks konstnären Dan Park för förtal och hets mot folkgrupp för en affisch som sattes upp efter händelsen.

Kammaråklagare Mattias Larsson, som är specialiserad på hatbrott, leder de båda utredningarna."

"Jallow Momodou i Afrosvenskarnas Riksförbund polisanmälde slavauktionen.

Några dagar senare satte den provokative konstnären Dan Park upp affischer med fejkande bilder på anmälaren iförd halskedja samt texten "Vår negerslav är bortsprungen".

Dessutom framgick namn och telefonnummer till quratorn på Hallands nation på affischen.

Dan Park misstänks för förtal av dessa två personer samt för hets mot folkgrupp, säger Mattias Larsson.

– Affischen sattes upp i hela centrala Lund och fanns även i Malmö.

Åklagaren konstaterar att affischmakaren erkänner sitt tilltag, men försvarar sig med att han bara använt sig av sin grundlagsskyddade yttrandefrihet och framställt ett konstnärligt verk."Lyssna till åklagarens kommentarer om Dan Park i SR p4 Malmö torsdag 8 september 2011:
"Några dagar senare satte den provokative konstnären Dan Park upp affischer med fejkande bilder på Momodou iförd halskedja samt texten "Vår negerslav är bortsprungen". Dessutom framgick namn och telefonnummer till quratorn på Hallands nation på affischen.

Konstnären misstänks nu för förtal och hets mot folkgrupp, enligt Mattias Larsson.

- Han erkänner vad han gjort och står för det, men anser inte att han gjort sig skyldig till brott, utan använt sig av sin grundlagsskyddade yttrandefrihet.""En konstnär är misstänkt för hets mot folkgrupp och förtal sedan han spridit affischer med texten "vår negerslav är bortsprungen".

Källa, SVT Rapport torsdag 8 september 2011: http://svt.se/2.22620/1.2527680/brottsutredning_efter_slavauktion


"När det gäller Parks affisch är bevisläget tydligt, men konstnären hänvisar till yttrandefriheten.

– Han är misstänkt för både hets mot folkgrupp och förtal men det är ett helt annat läge. Han tillstår vad han gjort men förnekar brott. Här närmar sig utredningen slutet."Läs mer hos TT torsdag 8 september 2011:
Inga kommentarer: