2011-09-05

Pippi Långstrump ska locka illegala muslimer till skolan"Alla barn i Malmö ska få gå i skola. Även de som håller sig gömda. Nu ska stadsdelen Rosengård i Malmö försöka locka fram dem genom en affischkampanj.

Unicef Sverige välkomnar initiativet i Malmö, men efterlyser en lagändring så att skolrätten för gömda och papperslösa ska gälla i hela landet.

-Det är en bra tanke bakom affischkampanjen i Malmö, men det blir en rättsosäkerhet i och med att det inte är en laglig rättighet för barnen, säger Christina Heilborn, jurist vid Unicef.

Affischer på svenska, arabiska och somaliska ska förklara för barnen att de inte behöver vara rädda för att gå till skolan. Skolorna kommer inte att meddela polisen om till exempel barn som fått avslag på asylansökan och vistas illegalt i landet."

"Barn i familjer som vistas i landet utan tillstånd har i dag varken skolplikt eller rätt till utbildning, men det står skolorna fritt att ändå erbjuda dem utbildning."

Källa, SVT Rapport måndag 5 september 2011: http://svt.se/2.22620/1.2522995/gomda_skolbarn_ska_lockas_med_affisch


"Det finns barn i Sverige som inte går i skolan, fast de har rätt till det. Nu ska vuxna försöka hitta de unga som som inte går i skolan. Dom ska sätta upp affischer på olika språk."

Och så kommer det att stå hur det går till att börja i skolan för den som inte har gjort det. Man gör precis som Pippi Långstrump: Man går dit!

– Då går man till närmaste skola och går in och frågar efter kontoret. Så talar man om att man ska gå i skolan, men att man inte har någon plats. Då får man hjälp, säger Eva Petrov, som jobbar på Rosengårds stadsdelsförvaltning."

Källa, SR Barn/Junior måndag 5 september 2011: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3949&artikel=4679192


Inga kommentarer: