2011-10-15

Bomb bland demonstranter i Malmö
Mitt på Gustav Adolfs torg på bilden ovan briserade en mindre bomb klockan 15.44 idag lördag 15 oktober 2011. SDUs motdemonstranter avfyrade bomben. Polisen har 15.50 gripit sex motdemonstranter, kanske fler. Polisens piketbussar trycker tillbaka motdemonstranterna till Södertull.

Tjugo personer har också nyss gripits av polis runt Stortorget bekräftar polisens ansvarige.

Polisen utrymmer 16.00 östra delen av Gustav Adolfs torg.

16.06 avgick demonstrationståget från Stortorget mot Triangeln och passerar Gustav Adolfs torg.

16.13 nådde SDU Gustav Adolfs torg.

16.15 avfyrades en knall på Gustav Adolfs torg.

16.16 svänger demonstrationståget mot Burger King.

16.17 vänder demonstrationståget och går norrut mot McDonalds.

16.22 har polisen vänt hela demonstrationståget och tar dem nu tillbaka via Södergatan till startplatsen på Stortorget.

16.25 är demonstrationståget tillbaka på Stortorget där SDU får tala i stället för på Triangeln. Det gör att vanligt folk inte får höra något av talet. Polisen har alltså hjälpt motdemonstranterna vars mål var att hindra SDU att nå platsen för tal till allmänheten på Triangeln.

16.38 påbörjar Gustav Kasselstrand från SDU sitt tal på Stortorget i stället för på Triangeln. Talet dränks av skrammel och oväsen från motdemonstranter i huvor. Ingen av de störande grips av polisen som tidigare hävdat att SDU har grundlagsberättigad rätt att tala. Den rätten försvaras inte alls av polisen för SDUs tal hörs inte alls.

Polisen hunsade vanligt folk på Gustav Adolfs torg. De flyttades hela tiden och fick varken se eller höra något av demonstrationen. Åhléns Södergatan stängde in kunderna och inga kunder fick komma in heller. Polis förklarade för allmänheten att det var tänkt att demonstrationen skulle gå till Triangeln för tal där. Men polisen fruktade att de kunde bli värre om de gick hela streckan och beslutade därför att de skulle vända redan vid Gustav Adolfs torg tillbaka till Stortorget.

17.05 kan inte ens Sydsvenskans reportrar höra eller rapportera vad som sägs i talet för motdemonstranterna som får överrösta talarna på Stortorget utan ingripande från polisen. Knappt något vanligt folk får se eller höra talen eftersom polisen obehagligt kroppsvisiterar de få från allmänheten som vill in till det avspärrade Stortorget för att höra. Åhörarplatsen på ett offentligt torg ska väl inte vara avspärrat för allmänheten som ska höra?

17.17 forcerade motdemonstranterna kravallstaketet och begav sig mot SDUs talare. De hann kasta saker med färg i mot SDU. Efter talen hindrade motdemonstranterna polisen från att eskortera bort SDUs talare.

Sydsvenskan får massiv kritik av vanligt folk på sin chatt för den partiska rapporteringen där tidningen inte rapporterat ett enda ord från talet eller någon kritik mot att demonstranterna bryter mot grundlagen. Sydsvenskan försvarar motdemonstranterna med att dessa skulle ha laglig rätt att störa ut demonstrationen. Samtidigt stöder Sydsvenskan polisens beslut att ha som enda mål att SDU ska få genomföra sin demonstration, men inte höras i talen.

Bloggen Muslimska Friskolan tackar sina läsare för direktrapporteringen.

SVT Rapport berättar inget om att allmänheten inte släpptes in på Stortorget för att höra. Här är nyhetsinslaget i SVT Play lördag 15 oktober 2011 klockan 18.00. SVT Rapport säger till bloggen Muslimska Friskolan på lördagskvällen, att de håller med polisen att åhörare inte skulle få ta del av SDUs tal på Stortorget av säkerhetsskäl: http://svtplay.se/v/2568194/rapport/stokigt_vid_sdu-demonstration_i_malmo

Se Politiskt Inkorrekts video från demonstrationen lördag 15 oktober 2011: http://www.youtube.com/watch?v=BAbCIyXUfug

TT berättar i sin rapportering till Sveriges alla tidningar att planerna redan från början skulle vara att demonstrationen skulle gå från Stortorget till Gustav Adolfs torg och tillbaka till Stortorget. TT utelämnar helt att planerna var att nå Triangeln för att tala inför åhörarna från allmänheten som väntade där. Lördagkvällen 15 oktober berättar TT för bloggen Muslimska Friskolan att polisen och SDU kommit överens på fredagen 14 oktober att ändra planerna från slutmålet Triangeln till slutmålet Stortorget på grund av säkerhetsrisken. Men detta berättade inga tidningar före demonstrationen, vilket gjorde att allmänheten väntade längs demonstrationståget och på Triangeln men inte på Stortorget. Och på Stortorget släpptes allmänheten inte in utan visitation, så dit kom knappt någon. Hur kan polisen spärra av där åhörarna skulle stå på Stortorget och endast tillåta SDU samt motdemonstranterna att vistas på torget? Skandal!


Gatukonstnären Dan Park som själv var på plats berättar efter demonstrationen på sin blogg att åhörare som sett demonstrationståget vända vid Gustav Adolfs torg stoppats av polisen från att höra talen från SDU Stortorget:

"Jo det var det vanliga skränet. SDU började gå mot gustav vid 16.00 så man gick upp dit och såg dem vända så det var bara att gå tillbaka.

En jävla massa små AFA sprang omkring och vid lilla torg ven det några stenar över huvudet, de blev sura för att polisen inte släppte in dem till Stortorgen.

Ja man själv kom inte heller in så det var omöjligt att höra vad som sas så man gick hem, hoppas talen har filmats och blir upplagda någonstans."

Källa, Dan Parks blogg Lidlday lördag 15 oktober 2011: http://lidlday.blogspot.com/2011/10/sdu-haller-torgmote-idag-15.html

Läs om bakgrunden till demonstrationen här:
Inga kommentarer: