2011-10-21

Khaddafi tvingade lärare ljuga när de undervisade i islamisk socialism"Historieprogrammet blev en absurd hyllning till diktatorns 42 år vid makten. Romarrike, världskrig och Ottomanrike förvandlades till vita fläckar i landets läroplaner. Nu vänds elevernas världsbild upp och ned i skolan.

- Allting som jag har lärt er hittills var lögn! Det var Khaddafi som tvingade oss att lära ut det som står i den Gröna boken, säger Zahna Gerfab.

Hon var Grönaboken-lärare i Arrebatskolan. Den ligger i fattig stadsdel i Tripoli där striderna var som blodigast mellan rebeller och Khaddafis lojalister. Efter att ha sagt att allt hon hittills har undervisat är lögn ger hon en vibrerande hyllning till dagens revolution.

- Det här är alldeles fantastiskt!, säger biträdande rektor Najia Elazabi.

Hon har ägnat den senaste veckan åt att riva ned alla porträtt på diktatorn i skolans korridorer och klassrum. Porträtt och böcker eldade sedan skolans lärare upp på gården med musik från bilhögtalarna."

"Badria Salama undervisar i arabiska i den 23 juli-skolan. Hon inleder sin första lektion efter Khaddafis fall med att dra paralleller mellan rebellernas erövrande av Tripoli och Profetens intåg i Mecka."

"Men 42 år av spioneri, angiveri och absurd styrning har satt djupa spår i undervisningen."


Källa, Skolvärlden sidan 8 i nummer 9 utgiven fredag 21 oktober 2011. Webbartikeln tillgänglig sedan 26 september 2011:


Inga kommentarer: