2007-09-16

Avgift för bussningDen muslimska friskolan tar ut avgifter för att med buss hämta och lämna skolbarnen. 200 kronor per termin och elev kostar det. Tanken är att i alla de oftast fattiga stadsdelarna i staden hämta upp barn som ska gå i den muslimska friskolan. Skolan satsar på integration enligt sin hemsida. Frågan är om bussningen leder till integration eller segregation? För om dessa barn inte hämtats med buss skulle de i stället ha gått i blandade skolor i sina stadsdelar och fått tillgång till fler kulturer. Nu får barnen bara den islamiska kulturen.


En elev på skolan var förtvivlad över att hans familj fått en påminnelse om obetalda räkningar för denna och förra terminens bussning för honom och hans syskon. Så rädd var han för att ta hem påminnelsebrevet, att han kastade det. Han fick en ny räkning av skolans expedition. Nu var beloppet uppe i 1200 kronor. Eleverna på skolan undrar varför Plusgirokontot heter ungefär så här: XX Fond Rädda barnens liv. Bokstäverna XX står i stället för den förkortning som brukar användas.


Vissa elever är rädda för att skolledningen ska stoppa pengarna för bussningen i egen ficka. Lärare på skolan säger att Plusgirokontot förmodligen heter så för att de tror att de inte får ta ut avgifter på en skola. Men på Skolverket vill man ha in ärendet för prövning, eftersom liknande inte förekommit. Med reservation hänvisar Skolverket till att denna avgift borde prövas av Länsrätten eller Länsstyrelsen. Den välkända organisationen Rädda Barnen är intresserade av varför skolans Plusgirokonto för bussavgifter påminner om deras insamlingskontonamn. Skolan har valt att inte offentligt registrera Plusgirokontot.Inga kommentarer: