2007-09-27

Ramadan och Western UnionNu är det Ramadan, den muslimska fastetiden. På den muslimska friskolan finns en ramadankalender. Ingen mat får ätas innan mörkret faller vid 19-tiden hos de som fastar. Meningen är att tänka på de muslimer som har det fattigt och även skänka en slant till dessa.Western Union som är en bank och överför pengar mellan länder skriver så här i en annons på sidan 4 i Lokaltidningen Malmö 26/9:

"Western Union önskar dig en trevlig Ramadan.
I mer än 150 år har människor runtom i världen snabbt och säkert skickat pengar
till familj och vänner med Western Union. Nu hjälper vi dig att skicka en
Ramadan-hälsning till dina nära och kära.
För mer information ring gärna vårt Call Centre på 020-90 10 90, vi talar mer än
25 olika språk, eller besök vår hemsida www.fexco.se
"


Källa till där annonsen finns längst ner på sidan:Western Union drar på med sin kampanj även på hemsidan med tre sidor och en tävling där man ska välja att vara spelfiguren flicka eller pojke. Alltså riktar tävlingen sig till muslimska barn:

Tanken med tävlingen är att vinna presentkort på mat. Och hungriga är verkligen de muslimska eleverna. Inne på City Gross yrar de runt efter skoldags, dämpade av näringsbrist och storögt rör de sig vid gången där Karamellkungens lösgodis härskar.Men hur används Western Union?


En muslim som arbetat som informatör till polisen har på en stadskarta pekat ut vilka kontor som används för pengaöverföring till den terroriststämplade palestinska organisationen Hamas. Från de utpekade kontoren ska även summor gå till Hizbollah som terroriserat Libanon. Libanesiska folket däremot anser att Hizbollah räddat Libanon från Israel. Sanningen är att Hizbollah styrs från Syrien och Iran som förser Hizbollah med pengar för att angripa Israel. Värst av allt är att informatören berättar att det även går att gå in på de utpekade kontoren och säga att man vill skicka 1000 eller 2000 kronor till Al-Quaida. Då vet de vilket konto det ska sändas till. Utländsk underrättelsetjänst bekräftar att Western Union i åratals använts på detta sätt i flera länder.Den här bloggen menar inte att Western Union gör något olagligt eller har personal som inte följer lagen. Däremot finns det uppenbara risker att Western Union utsatts för infiltratörer som aktivt sökt arbete på deras kontor i syftet att underlätta terrorismfinansiering. Därför hoppas bloggen att kampanjen som riktar sig till barn åtföljs av en noga kontroll över vart ramadanpengarna skickas.Western Union är ett företag som smarbetar med eller tvingats samarbeta med amerikanska myndigheter. Samarbetet sträcker sig även till Sverige och berör pengaöverföringen här. Några artiklar om hur det kan gå om inte haspen är på:

Inga kommentarer: