2007-09-07

Muslimsk friskola avslöjas


På fredag 14 september 2007 kommer Åsa Aretun att anonymiserat disputera om föreställningarna på en muslimsk friskola i Sverige. Aretun vill i avhandlingen inte avslöja vilken skola det handlar om eller var i Sverige den ligger och skolan vill inte heller medverka med sitt namn på skolan eller rektorn. Idag kan den här bloggen avslöja att avhandlingen handlar om Dar Al Uloúmskolan i stadsdelen Skäggetorp i Linköping. Aretun har helt enkelt bland alla cirka 20 muslimska eller arabiska friskolor i Sverige valt ut den som ligger i staden där hon själv bor och forskar. Nära och bra och enkelt, eller hur? Ska det vara smart att sedan vägra berätta vilken skola eller stad det handlar om? Länk nedan nedan till skolans hemsida:


Hela avhandlingen finns utlagd i fulltext redan på den här webbsidan. Till höger på hemsidan finns avhandlingen att ladda ner i pdf-fil:Skolverkets undervisningsråd Claes-Göran Aggebo har i en rapport 2003-09-08 med diarienummer:
Dnr 54-2003:1922 på 15 sidor kartlagt klagomålen på skolan. Läs Aggebos rapport parallellt med Aretuns på länken nedan:


Det framgår att Dar Al-Uloumskolan var en av de muslimska friskolor som avslöjades med dold kamera i SVT:s Dokument Inifrån 8 maj 2003:Skolverket underkände skolan och i Dagens Nyheter berättar Skolverket vilket motstånd till inspektion de mött i skolan:
Inga kommentarer: