2007-09-14

Media skyddar muslimsk friskolaIdag fredag 14 september 2007 rapporteras på ledarsidan i Östergötlands största tidning Corren om Åsa Aretuns disputation om en muslimsk friskola:Tidningen finner det så intressant att de idag skriver ytterligare en artikel om disputationen och intervjuar Aretun:Bara några timmar senare använder Friskolornas Riksförbund Correns material för att göra reklam för att muslimska friskolor fungerar bra:Men ingenstans berättas vilken muslimsk friskola det handlar om. Correns journalist som skrivit artikeln har tillsammans med fotografen och nyhetschefen beslutat sig för att följa forskaren Åsa Aretuns önskan om att hålla skolan hemlig. Det bekräftar både fotografen och nyhetschefen idag. Correns ansvarige utgivare stöder deras beslut. Tidigare har samma Corren inte värjt sig från att i stor rubrik skriva att :

Friskolans rektor är olämplig

Läs själv Correns artikel om hur de angriper just denna skola och radar upp anledningar från Skolverket:Nu blir det precis som den här bloggen varnade för. En i stort sett rakt igenom positiv bild basuneras ut om den muslimska friskolan, utan att någon kan jämföra om forskarens slutsatser är korrekta. Det ligger i rektorns intresse att det inte avslöjas att det gäller Dar Al Uloumskolan i problemstadsdelen Skäggetorp i Linköping. Skolan var nämligen nära att få sitt tillstånd indraget av Skolverket och flera elever vittnade i två program av Dokument Inifrån om misshandel på skolan.


Men varför ska Corren skydda skolan? Sveriges Televisions Östnytt säger idag att det borde ha varit självklart för Corren att ha skrivit ut vilken skola avhandlingen gäller, eftersom Corren vet vilken det är. Att Corren vet vilken skola avhandlingen beskriver bevisas ju av att tidningen överlagt i en diskussion fattat beslutet att inte avslöja. Då måste Corren alltså ha vetat. Östnytt funderar själv på att i nästa vecka eventuellt göra ett inslag. I så fall kommer de att vända sig till rektorn direkt för en intervju.
Rektorn har sagt att denna avhandling kommer att få stor betydelse. Även på Friskolornas Riksförbund meddelas att man vägrar berätta vilken muslimsk friskola det gäller eller ens i vilken stad. Ska politiska beslutsfattare verkligen gå på denna vals om hur en muslimsk friskola fungerar för att forskaren, rektorn, Friskolornas Riksförbund och Corren tillsammans hemlighåller information?


Via Nyhetssök på Eniro.se kan man se vad som skrivits om den här skolan:


Via samma söksystem ses på länken nedan vad media tidigare rapporterat om rektor Khaled Mouafi på skolan som avhandlingen gäller:
Inga kommentarer: