2007-09-12

Omskärelse


Idag onsdag 12 september 2007 visade Sydnytt ett inslag från en moské. Där inryms en moské, en skola, lite andra byggnader och ett rum för omskärelse. Länk till Sydnytts artikel om omskärelse vid moskén. Via länken här kan tv-inslaget ses:
Läkaren som varit verksam vid moskén inväntar ett avgörande i HSAN (Hälso- och Sjukvårdens AnsvarsNämnd). Så här allvarligt skrev Sydsvenskan i våras om läkaren som omskar och orsakade allvarliga medicinska komplikationer vid moskén:
I Sydnytts inslag visar Moskéns VD och tillika skolans rektor runt i skolans och moskéns lokaler och visar operationsrummet för omskärelse. Man ser hur barn leker utanför i skolans korridor. Detta är en plats som återigen kan bli aktuell för omskärelser eftersom det finns stor efterfrågan.


På skolgården finns en röd barack. Där inne finns ett rum med sprutor, en brits och medicinsk utrustning. Det är inte samma rum som operationsrummet för omskärelse. Men ändå lite oroväckande, eftersom rummet i baracken är olåst och ingen nyckel sitter i dörren som står på glänt. En ruta till rummet är krossad och ingen gardin hänger för. I anslutning till barackens rum spelar skolans elever bordtennis och använder lokaler som uppehållsrum. De kan på tre sekunder gå in i rummet med sprutor som måste vara sterila.


Skolans skolsköterska i slöja samarbetar med skolläkaren som också han är muslim. Skolläkaren diskuterar sina överväganden med hela skolpersonalen på morgonmötet. Kollegiet som inte är medicinskt utbildat vet inte riktigt vad de ska svara skolläkaren. På eftermiddagen använder skolläkaren elevernas datorer när han inte hittar någon annan dator.

Inga kommentarer: