2007-09-28

Muslimska friskolor kopplade till stängd skola1997-12-02 stängde Yrkesinspektionen den muslimska friskolan Al-Elowm al-Islamiyya. Anmälningar till Skolverket hade bland annat faxats till Skolverkets regionale chef Bohlin från sex lärare på skolan. Se bloggens tidigare inlägg om detta:
Polisen besökte klassrummen och Säkerhetspolisen gjorde förhör med lärare på skolan. Den skolan hade då varje fredag haft sina elever i undervisning i den närliggande moskén. Ett samarbete var alltså redan inlett. Förhandlingar inleddes med moskén om att ta över dessa elever när Al-Elowm al-Islamiyya tvingades stänga. Från moskén var man mycket intresserad av erbjudandet. En representant från moskén besökte Skolverket tilsammans med några kvarvarande från Al-Elowm al-Islamiyya. Den 17/12 1997 fanns en tid inbokad på Skolverket för moskéns representant.Moskén hann aldrig ta över eleverna från Al-Elowm al-Islamiyya. Men strax därefter startade moskén sin egen skola med samma elevunderlag och samma uppbyggnad av studierna. I de nybyggda klassrummen såg det likadant ut med en hel del obehöriga lärare och assistenter utan pedagogisk utbildning från elevernas hemländer och inga förberedelseklasser. Någon i personalen följde dessutom med till den nya skolan. Lockbetet var det samma med många timmar i arabiska, samt islamologi och koranundervisning. Moskén hade på drygt ett år skapat sin egen skola som en kopia av gamla Al-Elowm al-Islamiyya.Hur var då arvet från Al-Elowm al-Islamiyya och varför tvangs den stänga och starta om i ny regi och som helt ny skola? För att få svar på det måste vi söka oss bakåt i tiden.

Så här står det i Skolverkets diarium med sökfunktion på webbadressen:


1997:02737 (2)
1701
1997-12-05
Al Elowm Al Islamia återlämnar tillståndet fr.o.m. 971204


1997:02851 (4)
1701
1997-12-17
Polisanmälan av 5 lärare för misshandel av elever vid Al Elowm Al Islamia


Från Al-Elowm al-Islamiyya bröt sig Hussein Aldaoudi ur och bildade Al-Salamskolan i Örebro med hemsida:


Saxat från Skolverkets diarium:

2007.00657 (3)
52
2007-02-23
Anmälan om kränkande behandling och mobbning av elev vid Alsalamskolan, Örebro kommun


2006:01474 (1)
58
2006-04-27
Anmälan av Al-salamskolan i Örebro kommun för att dess värdegrund och undervisning strider mot den svenska läroplanen


2006:00583 (7)
52
2006-02-24
Anmälan av Alsalamskolan i Örebro för att ha skrivit in elev utan båda vårdnadshavares medgivandeOm man söker på http://www.eniro.se/ NyhetssökAl-salamskolan får man fram följande nyhetsartiklar:


Så här står det om Al-salamskolan i Sveriges Televisions Uppdrag Granskning på länken:"DEN SAUDISKA strikta tolkningen av islam brukar kallas wahhabism och uppstod på 1700-talet. Ett projekt som helt byggts med saudiska pengar är Al-Salamskolan i Örebro, en friskola för lågstadiet startad av svenske muslimen Hussein al Daoudi.

Officiellt var det inte en religiös friskola och jobbet som rektor gick till Elisabeth Söderling.

- Det kändes spännande och jag har många tankar om hur en bra skola skulle kunna fungera, säger Elisabeth Söderling.

Trots förväntningarna hoppade hon av jobbet redan efter en termin.

NÄR SKOLAN invigdes fick Elisabeth inte vara med. Däremot bjöds manliga representanter från kommunen in. Så här i efterhand kan hon berätta varför:

- Det var för att jag var kvinna, säger hon.

När skolan startade krockade wahhabismen snart med svenska värderingar. Alla musik förbjöds, inte ens signaturmelodier på P1 var tillåtna.

- Alla skulle ha fem timmars koranundervisning i veckan. Utöver de andra timmarna, säger Elisabeth Söderling.

Hon berättar hur hon inte fick läsa sin egen post och inte tala med någon utanför skolan. Men hon hade goda kontakter med barnen och deras familjer. Ändå stod hon bara ut i en termin."Vad har då Al-Elowm al-Islamiyya, Al-salamskolan och moskéns skola med varandra att göra? Hussein al Daoudi som är skolchef för Al-salamskolan i Örebro har tidigare arbetat som nyckelperson på Al-Elowm al-Islamiyya och även på eftermiddagstid med koranundervisning i den kommunala Rosengårdsskolan. Moskéns skola tog så småningom över idén och elevunderlaget från Al-Elowm al-Islamiyya. Samma oordning och otrygghet råder för eleverna. Det är deras föräldrar som valt skolan åt dem.Inga kommentarer: