2007-09-18

Eleverna stjäl skolmaterialFast att den muslimska friskolan är en låg- och mellanstadiumskola stjäls det ofantligt. Från varandra stjäl eleverna pennor och suddgummin, så att det fattas när lektionerna ska börja. De knäcker varandras linjaler. Ingen elev har fått någon skolbänk med lock. I stället har de fått bord från ett nerlagt Komvux. Sina böcker kan eleverna alltså inte ha i bänkarna, utan de finns överallt: i väskan, stulna av någon annan, sönderrivna, på golvet, i en hylla, hemma eller utkastade på gräsmattan. Ja, böckerna finns överallt utom på bänken när lektionen ska starta.


Skolan har istället för riktiga skolbänkar sparat in så att eleverna får var sin billig plasthållare, som naturligtvis bara rymmer en bråkdel. Plasthållarna åker varje lektion i golvet högljutt och allt i den sprids ut på klassrumsgolvet. När läraren ber eleven plocka upp plasthållaren med allt som ramlat ut på golvet, blir svaret alltid detsamma från eleven: "-Det var inte jag som välte plasthållaren. Därför ska inte jag plocka upp det."


Inte ens en pärm får eleverna, vilket innebär att gjorda stenciler sprids vind för våg eller kastas direkt. Skolledningen har alltså införskaffat samma typer av bänkar som på högstadier och samma system med löst skolmaterial, utan att ge eleverna skåp. Samma, eller ännu värre oordning som på högstadier inträffar därför varje lektion som påbörjas och avslutas.


Vad skulle du själv tycka om du var en 11-åring på den här muslimska friskolan och kom in till matematiklektionen? Din penna är borta och suddgummit stulet. Lärarens extrapennor är stulna av elever som tagit sig in genom fönstret. Din linjal är knäckt av en annan elev som vägrar köpa en ny. Din matematikbok kan du inte ens hitta för någon har sparkat iväg den. Hur skulle du då som 11-åring börja räkna? Kanske hoppas du att din lärare ska börja skriva tal på tavlan istället. Då upptäcker din lärare att alla whiteboardpennor är borta och någon har suddat ut matematikläxan från tavlan. Om du har riktig tur så är i alla fall inte dina inneskor kastade i papperskorgen, så att du slipper be dina föräldrar köpa nya när du kommer hem.Inga kommentarer: