2007-09-02

Muslimsk friskola och svensk muhammedkris


Klockan 19 torsdagen 30/8 2007 i SVT:s Kulturnyheterna förklarade islamologen Jan Hjärpe relationen mellan den svenska muhammedkrisen, Lars Vilks rondellhund, Nerikes Allehanda och en muslimsk friskola i Örebro. Gå in på webbsidan nedan, tryck på Sändningar och välj torsdag 30 augusti:

http://www.svt.se/svt/road/Classic/shared/mediacenter/index.jsp?lid=lista_675072&lpos=6&d=3444

Jan Hjärpe berättar att konflikten i Örebro spridit sig till Iran och Pakistan för att bara en av de två muslimska friskolorna i Örebro fått pengar från Saudiarabien. Den nyligen avlidne danske imamen Ahmed Abu Laban reste ibland till Örebro och samarbetade med skolchefen som får pengar till sin friskola av Saudiarabien. Skolchefen från Örebro vill öppna en wahabitisk moské i Örebro med pengar från Saudiarabien. Det är spänningen mellan de olika muslimska grupperna i Örebro som tros spä på konflikten mellan Nerikes Allehanda och demonstranterna.

I Sydsvenska Dagbladet berättades 2006 hur den danske imamen Ahmed Abu Laban reste runt i Mellanöstern och fick fart på den danska muhammedkrisen efter Jyllandspostens publiceringar 2006. Nedan kan Abu Labans inblandning ge förklaring till hur en muhammedkris kan uppstå:

http://sydsvenskan.se/sverige/article141646.ece
Jan Hjärpes analyser av dagsläget för islam är hett eftertraktade. I måndags 27/8 höll han föredrag hos Malmö Rotaryklubb City och i onsdags 29/8 hos Malmö Rotaryklubb Lorensborg:

Inga kommentarer: