2007-09-08

Haramgodis


Skolan har stora problem med godisätande under skoltid på låg- och mellanstadiet. Barnen tar med sig godis i sina fickor till skolan varje dag, trots att det är förbjudet. Det äts på lektionstid, raster och används som handelsvara mot tjänster och leksaker. Men eftersom mycket av godiset innehåller gelatin eller fetter som kommer från bl.a. gris, så äter barnen i själva verket haramgodis. Så när skolmatsalen gör allt för att laga en korrekt kost utan fläskkött, så tar det bara några minuter in på lunchrasten innan barnen sätter i sig gris ändå via godiset.


Ofta framförs att muslimska skolor är till för eleverna, för att de ska slippa svensk skolmat som innehåller gris och för att eleverna inte ska behöva förklara sin tro med förbudet mot fläskkött. Men det är på denna skola ett meningslöst argument när eleverna proppar i sig haramgodiset. På hemkunskapen använder eleverna en hel del produkter som också är haram för att de innehåller gris. Eleverna går också själva iväg och handlar margarin som innehåller gris när de ska baka och sedan bjuds den svenska och muslimska personalen på kakorna som är haram.


I Islamguiden står följande instruktioner:


"Fläskförbudet: Islam förbjuder griskött och den främsta anledningen till detta ligger på trosprincipiell grund, eftersom muslimen måste följa Guds befallningar och avhålla sig från det som Han förbjudit, bl a griskött och grisfett."


"Om det står MARGARIN så är sannolikheten stor att det innehåller grisfett, såvida inte annat nämnts om detta · Man bör lägga märke till att grisfett kan förekomma ensamt eller tillsammans med animaliska eller vegetabiliska fetter eller oljor i följande varor: Bröd, kakor, tårtor (färdiga eller mixer), grillad kyckling, stekt eller panerad fisk, soppa (på burk eller i pulverform), glass, godis, choklad, m.m. Detta gäller såvida inte detaljerade beskrivningar av innehållet finns, som bevisar att det inte finns något grisfett."

Källa: http://www.islamguiden.com/gris.shtml

Inga kommentarer: