2008-10-04

Attack mot brandmän moskéns fel
I dagens Sydsvenskan upprepas än en gång att stenkastning, hot och förnedring mot brandmän har sin upprinnelse från moskén i Malmö. Då lyckades brandmännen rädda själva moskén vid Islamic Center, mot att dess muslimska friskola Ögårdsskolan brann ner:"Många brandmän säger samma sak: Upprinnelsen till dagens attacker är branden i den stora moskén år 2003.
– Hela stämningen blev helt annorlunda efter det, säger Anders Svensson.


Peter Tegerup deltog i räddningsinsatsen vid moskébranden:
– Det blev ju en väldigt hatisk stämning mot oss. Folk tyckte inte att vi försökte släcka.


Han kan se att det uppstod en rad missförstånd:

– Vi gör ju så när det brinner så in i bomben att då sprutar vi inte på det som brinner för det går ändå inte att släcka. Då kyler vi istället ner byggnader vid sidan om så att det inte tar sig där. Men det förstod inte folket som stod där och tittade. Vi hade också bekymmer. Det var en vattenpost som inte fungerade, och vi hade vinden emot oss. Vi lyckades i alla fall rädda själva moskébyggnaden. Det var ju för väl.


Sven Krook, som var räddningsledare vid moskébranden, kände sig så hotad att han låste in sig i räddningsbilen.


Efteråt hade brandmännen och moskéns företrädare försoningsmöten. Men brandmännen upplever att kritiken mot dem dröjde sig kvar, inte minst bland ungdomar och barn i Rosengård.


– Det blev lite tuffare. Det här vanliga gängtramset, det lite uppkäftiga. Om vi säger ”gå undan” säger de ”det ska vi inte alls göra”. Eller kanske att de pekar ut fel väg, berättar brandmannen Thomas Nilsson.


Samma år som moskén brann kastade någon en slägga mot en brandbil när brandmännen var på väg från Hårds väg efter att ha släckt en källarbrand. Släggan studsade mot brandbilens fönster."Källa, Sydsvenskan lördag 4 oktober 2008:

Inga kommentarer: