2008-10-13

Ljuger SVT eller Cherin Awad ?Ikväll 13/10 2008 blev folkpartistiske riksdagsmannen Fredrik Malm uppringd av en reporter på Expressen angående Cherin Awad. Hon är den muslimske juristen som ska vara programledare för SVTs Halal-tv om några veckor. Cherin Awad är nämligen enligt expressenreportern upprörd över att Fredrik Malm citerat från SVTs sida hur Cherin Awad uttryckte sitt stöd för stening vid otrohet som enligt sharia bör leda till dödsstraff. Enligt reportern säger sig Cherin Awad aldrig ha sagt så utan SVT har citerat fel.


Men den noggranne Fredrik Malm har därefter nu ikväll letat fram TT Spektras förhandsrecension från 2003, där även de som då såg programmet beskrev hur Cherin Awad gav sitt stöd för stening för otrohet:"Källa: TT Spektra

Avdelning: tvtext

Datum: 031127

Upphov Jenny Aschenbrenner

Stening straffet för otrohet
Ska religion få styra lagstiftningen?


När "Existens" drar igång sin andra säsong handlar det om den muslimska religiösa lagen sharia. Vi får möta kvinnor med helt olika inställningar till sharia.

49TVTEXT-0712-Existens


I Nigeria kan stening till döds bli straffet för en kvinna som har sex utanför äktenskapet. Numera världsbekanta Amina Laval hotades av det straffet efter att ha fått ett barn utan att vara gift. Livsåskådningsprogrammet "Existens" redaktion åkte till Nigeria och mötte några av de kvinnor som försvarade henne. Men advokaten Kaltume Umar Nasir, som kämpade för Laval, tycker i princip att döden är ett rimligt straff för otrohet, men att bevisningen i detta fall var för dålig.


Samma åsikt har svenska Cherin Awad som tycker att lagarna visar att otrohet är avskyvärt och därför är en bra markering. Fataneh Farahani har flytt från Iran just på grund av de religiösa lagarna. Hon tycker att lagstiftning och religion ska hållas strikt åtskilda, annars blir det alltför svårt att ifrågasätta lagarna.


SKRIBENT: Jenny Aschenbrenner"


Källor, Fredrik Malms två bloggposter måndag 13 oktober 2008:


http://fredrikmalm.blogspot.com/2008/10/svt-halal-tv-och-avrttning-av-muslimska.html


Dessutom har Fredrik Malm tagit fram information som pekar mot att Cherin Awad så sent som för några veckor sedan inte alls tagit avstånd från stening vid otrohet. Malm hänvisar till två bloggposter där Fredrik Brunna i september 2008 träffade Cherin Awad:


"I sådant fall har hon ändrat inställning de senaste tre veckorna, för den 20 september i år träffade jag personligen Cherin Awad, vilket jag skrev om i bloggen. Då, för tre veckor sedan, var det helt klart och tydligt att Cherin Awad inte ville ta avstånd från avrättning av kvinnor som är otrogna."

Källa, bloggen Fredrik Brunna måndag 13 oktober 2008:


Fredrik Brunna frågade i september 2008 Cherin Awad och hennes två medskribenter på ramadanbloggen om stening som straff för otrohet, men fick inget avståndstagande från någon av dem som svar:

"I går gjordes ett studiebesök i Husby moské och Stockholms moské på Södermalm, arrangerat av författarna bakom Ramadanbloggen i SvD. Det var mycket lärorikt."

"Under en diskussion frågade jag de muslimska deltagarna vad deras åsikt var om de hadither som förespråkar stening som straff för äktenskaplig otrohet. Jag hoppades på ett tydligt avståndstagande från denna vedervärdiga tortyr, men svaren var dessvärre försiktiga och undvikande."

Källa, bloggen Fredrik Brunna 21 september 2008:Det verkar alltså som om Cherin Awads påstådda avståndstagande som ingen hört från henne är en efterhandkonstruktion för att rädda programmet Halal-tvs trovärdighet. Den här bloggen vill ge Fredrik Malm rätt, eftersom SVTs redaktionschef i Umeå för både Existens och Halal-tv i torsdags 9 oktober 2008 uppgav att SVTs citat av Cherin Awad var korrekta:
Redaktionschefen heter Gunnar Hofverberg.
Hofverberg uppgav att citatet tagits bort av SVT för att Cherin Awad varit så ung när hon uttryckte åsikterna. Citatet togs inte bort för att det inte stämde, utan för att Paul Nilssons insändare som letat upp citatet orsakat protester bland många bloggar, enligt Hofverberg. Redaktionsmedarbetaren Per Melander bekräftade att SVT medvetet tagit bort citatet sista veckan.Idag måndag 13 oktober 2008 säger Gunnar Hofverberg till Expressens reporter att citatet på SVTs hemsida inte stämde. Alltså en helt annan version än den han delgav i torsdags. För att reda klarhet i saken ämnar därför Expressen begära ut kopia från SVT av programmet Existens från 2003. Då blir det uppenbart om Cherin Awad eller SVT ljuger.


Tänk om det visar sig att Cherin Awad faktiskt sa som hon citerats, och försöker lura i Expressen att hon inte sagt så? Kan hon sitta kvar som programledare då? Och vad ska man i så fall tro om Gunnar Hofverberg som försökt tuta i Expressen att citatet är felaktigt. Kan han med trovärdighet vara redaktör för Halal-tv då? Varför kan inte SVT i Umeå bara lägga upp en kort länk från det citerade programmet, så att tittarna kan se med egna ögon vem som talar sanning och vem som ljuger?


Bloggposter som förklarar bakgrunden i fallet Cherin Awad:"Redaktionen bakom Existens består av:

Per Melander,
Anna Lindman Barsk,
Magnus Selstam Jonsson,
Catharina Lidström,
Jonas Eriksson,
Eva Renström

Gunnar Hofverberg är projektledare. Den som har frågor bör i första hand kontakta Gunnar."

Källa:

Inga kommentarer: