2008-10-09

Cherin Awad tar avstånd från dödsstraffTvå olika personer i SVTs redaktion i Umeå för Existens och Halal-tv bekräftar att SVT medvetet tagit bort citaten som Cherin Awad gjorde. SVT-redaktionen i Umeå avslöjar att de trodde att Cherin Awads uttalande om dödsstraff genom stening för otrohet skulle försvinna när inslaget i Existens från 2003 blev gammalt.Rätt som det var sista veckan 40/41 2008 fick redaktionen i Umeå signal om att något hade hänt. Redaktionen säger att det var efter Paul Nilssons insändare i Metro och Sydsvenskan som protester vällde in. Paul Nilsson hade grävt fram Cherin Awads uttalande där hon stödde stening av otrogna kvinnor enligt sharialagen och hänvisade till SVTs program Existens som sände detta 2003.Umeåredaktionen på SVT berättar att även Cherin Awad googlat på sig själv och märkt en dramatisk ökning efter Nilssons insändare. Umeåredaktionen säger att de såg efter och upptäckte en massa bloggar som tagit upp citatet av Cherin Awad. Umeåredaktionen säger att bloggarna som citerade Cherin Awad är rasistiska och nazistiska.Därefter bekräftar Umeåredaktionen att SVT de senaste dagarna tagit bort spåren av citaten. De säger att anledningen är att det orsakat stora missförstånd hos bloggarna. Umeåredaktionen medger att Cherin Awads citat om stening för otrohet var korrekt återgivna från SVTs hemsida bland bloggarna som åter kallas för rasistiska och nazistiska. SVT säger att webbredaktionen de sista dagarna därför tagit bort så att citatet inte ska gå att finna mer. Anledningen är enligt Umeåredaktionen att Cherin Awad inte längre står för dödsstraffet.Umeåredaktionens två medarbetare vill inte avslöja vem som gav order om att ta bort citatet. De säger att ordern inte kom från redaktionen, men vill inte avslöja vem som beordrat borttagningen. Umeåredaktionen säger också att uppmaningen inte heller kom från Cherin Awad. Hon har enligt redaktionen inte tagit allvarligt på vad bloggar skrivit om henne. Umeåedaktionen säger att det är de som ska svara på frågor om varför SVT tagit bort citatet. Så här förklarar de:Umeåredaktionen påstår att Cherin Awad endast var 18 år när hon gjorde uttalandet i Existens 2003. Det stämmer inte. Hon är idag 24 år. För 5 år sedan var hon 19. Man kan heller inte vara juridikstuderande när man är 18 för då går man fortfarande bara i gymnasiet. Tidigast hösten 2003 då Cherin Awad var 19 kan hon ha varit juridikstuderande efter att ha avlutat gymnasiet i juni 2003:
Umeåredaktionen menar att det hänt mycket inom islam sedan Cherin Awad gjorde uttalandet. Redaktionen säger vidare att Cherin Awad idag inte alls står för de värderingarna som hon hade när hon var ung 2003.Umeåredaktionen säger vidare att Cherin Awad inte kan ta avstånd från sina uttalanden när Halal-tv börjar sändas nästa månad, eftersom de åtta programmen redan är färdiginspelade. Men redaktionen berättar att Sydsvenskan i dagarna intervjuat Cherin Awad om hennes uttalanden om stening vid otrohet från Existens 2003.Men umeåredaktionen avslöjar att Sydsvenskans intervju mest handlade om att rasistiska bloggar skrivit om Cherin Awad. Det var hennes reaktion på de rasistiska bloggarna som tidningen ville skriva om, inte om hennes uttalande. Ingen annan tidning hade hört av sig enligt umeåredaktionen. Artikeln i Sydsvenskan ska enligt umeåredaktionen också handla om och göra reklam för tv-programmet Halal-tv, som Sydsvenskan var positivt till. Umeåredaktionen ville inte avslöja vilken dag som artikeln i Sydsvenskan skall publiceras. Inte heller vill redaktionen berätta vilken dag som Sydsvenskan gjorde intervjun.Med tanke på att det är flera dagar sedan som Sydsvenskan enligt Sitemeter tittade in på den här bloggen tre gånger samma dag och läste om Cherin Awad, samt på andra bloggar , är det märkligt varför de inte publicerar någon artikel. Än mer orolig kan man bli när man betänkar att om Sydsvenskan väljer att inte göra någon artikel, så blir det ingen avbön och avståndstagande från Cherin Awad alls om stening för otrohet och dödsstraff. Umeåredaktionen säger att antingen blir det en artikel som visar att hon tar avstånd från dödsstraff enligt sharia, eller så blir det inget avståndstagande alls någonstans. Alltså, om inte Sydsvenskan publicerar artikeln, så finns det inget belägg för att hon tar avstånd från sina uttalanden. Då tror alla att hon fortfarande har de åsikterna när Halal-tv startar i november.Idag torsdag 9 oktober 2008 har till och med engelsmän sökt via google på "Cherin Awad". Det avslöjas av Sitemeters träff.Existens hemsida som även är redaktion för kommande Halal-tv:Cherin Awad tjänar pengar genom uppdrag den muslimska gruppen Betraktarens öga får:


Cherin Awad figurerar som moderator i ett arrangemang med socialdemokratiska Broderskapsrörelsen. SVTs Uppdrag Granskning har avslöjat hur Broderskapsrörelsen inför valet gått med på att efter valet föra fram islamisters lagförslag, mot att socialdemokraterna fick muslimernas röster.:Cherin Awad är initiativtagare till en stödkommitté för den terroristmisstänkte palestiniern som ska skulle avvisas av Migrationsverket. Cherin Awad ville istället att han skulle få stanna i Sverige:
Källa, Sveriges Radios Ekot 11 mars 2007:Bakgrund i bloggposter om Cherin Awad:


Så här uttalar sig sverigedemokraternas partiordförande Jimmie Åkesson ikväll 9/10 2008 om sin ofrivilliga medverkan i det kommande Halal-tv:
I
I
"Om… Halal + teve = sant
En av SVT:s storsatsningar i höst heter tydligen Halal-TV. Jag har nu förstått att jag låtit mig intervjuas för detta program. Det skedde i somras på ett hotell i Växjö. Då hette det att det gällde ett nytt samhällsprogram på SVT, som skulle sändas under hösten och ledas av två unga tjejer.


Nu har SVT hamnat i blåsväder på grund av en av dessa unga tjejer. Cherin Awad, utnämnd av SVT till mångfaldskonsult, hyser tydligen åsikter som vanligt folk i Sverige kan känna sig ganska främmande inför. Bland annat har hon försvarat stening av en kvinna i Nigeria eftersom denna fött ett barn utom äktenskapet.
)


Intervjun, som jag sannolikt inte ställt upp på om jag känt till ovanstående, var en av de märkligare jag upplevt. Förutom att jag inte hade en aning om att jag skulle utfrågas av en muslimsk fundamentalist, gick intervjun till på det viset att de båda unga tjejerna ställde ett antal frågor som fanns i manus. När de blev osäkra, bröt den manlige producenten in med förslag på formuleringar och följdfrågor. Vid något tillfälle bröts intervjun för att de båda tjejerna behövde rådgöra med producenten om nya frågor. Under intervjun skickade också producenten fram lappar med nya, lämpliga frågor. Som ett slags sufflör, alltså.

Vill passa på att påminna om tv-licensen…"Källa, SD-Kuriren torsdag 9 oktober 2008:
http://www.sdkuriren.se/blog/index.php/akesson/2008/10/09/akesson_om_vecka_41
Inga kommentarer: