2008-10-17

Göteborgspostens ledarsida kritisk mot Cherin AwadDilsa Demirbag-Sten tar avslöjar idag i en gästkrönika på ledarsidan mediamuslimen Cherin Awad. Citat från Göteborgsposten:


"Uppdaterad: 2008-10-17 16:07

Gästkrönikan 18/10: Tillåtet och opartiskt?

Jag är mycket oroad över om SVT tror att förespråkare för stening av kvinnor är representativa för muslimer? skriver Dilsa Demirbag-Sten.


I början av november kommer SVT att sända programmet Halal- tv. Det är inte möjligt att i förhand se en bit av programmet innan presskonferensen den 30 oktober. Lite information finns dock om det nya tv-programmet som ska sändas i åtta avsnitt.


En av programledarna Cherin Awad är en omsorgsfullt beslöjad kvinna som (i SVT Existens 7/12 2003) på frågan om det är rättfärdigt straff att stena kvinnor som varit otrogna kort och gott svarade ja!


Fem år senare är samma kvinna högaktuell som programledare för ett program som sänds av public service. Nu hävdar SVT att de tre kvinnorna som ska leda programmet inte är programledare utan huvudrollsinnehavare. Trots att ingen annan programledare finns och de styr programmet. En uppenbar efterkonstruktion för att slippa kritik.


Vad programmet ska handla om? Bland annat hur missförstådd man blir som muslim i Sverige. Vilka muslimer det handlar om och vilka som anser representera dem verkar inte SVT ägnat många tankar åt. En sak är säkert. För att betecknas som en "riktig" muslim bör man enligt SVT:s kriterier vara beslöjad och använda sharia som rättesnöre. En bild av muslimer som brukar användas av mindre demokratiska krafter för att demonisera en grupp människor som rymmer allt från ateister till bokstavstroende Jihadister. SVT förstår inte heller skillnaderna. Projektansvarig för programmet, Gunnar Hofverberg, säger att Cherin Awad inte menade det hon sa. För att kväva uppmärksamheten kring det tidigare uttalandet tog man för några veckor sedan bort tablåtexten om det program som Awad medverkade i och fällde det olämpliga uttalandet. Ett tips att ta efter för alla som ångrar uttalanden som inte uppskattats av allmänheten. Ta bort alla eventuella spår och låtsas som om att det aldrig hänt. Ingen ursäkt har framförts från varken SVT eller Awad.Tveksamt agerande från SVT som ska vara transparent, politiskt och religiöst opartiskt.


Det är viktigt att belysa islam och att muslimer kommer till tals i svensk television. Men då opartiskt och genom att belysa den mångfald som gruppen utövare representerar. Med Halal-tv kommer den muslimska gruppen att ytterligare stigmatiseras. Cherin Awad har för Expressen reporter påpekat att det är nazistiska och rasistiska bloggar som är kritiska till valet av programledare. Menar Awad då att man måste vara positivt inställd till hennes inställning och SVT:s val av programledare för att inte framstå som rasist och nazist? Betyder det att om Sd är mot dödsstraff att vi andra som inte röstar på dem måste vara för? Logiken är högst haltande, men ack så vedertagen.


Samma redaktion har gjort bort sig tidigare i samma ämne.


Jag är mycket oroad över och ställer mig undrande till om SVT tror att förespråkare för stening av kvinnor är representativa för muslimer?


Den gruppen av tittare som redan är kritiska och okunniga om mångfalden inom den muslimska gruppen kommer att få sina farhågor bekräftade: att muslimer är för stening av kvinnor och belönas av samhället för sådana åsikter. När ska vi få ett program ledda av nazister eller för all del sektiska Plymouthbröderna som handlar om hur missförstådda de är av oss andra. Opartisk och oberoende television? Pyttsan!


Dilsa Demirbag-Sten"


Källa, Göteborgspostens ledarsida fredag 17 oktober 2008:Bakgrund om Cherin Awad och hennes åsikter om stening i tidigare bloggposter:
I
I
Stormen mot Cherin Awads uttalande om stening på bloggar och i media:

Inga kommentarer: