2008-10-06

SVT granskar muslimsk programledareIdag avslöjas på Aftonbladets forum för aktuella nyheter att Sveriges Television håller på att utreda Cherin Awads stöd för sharialagar och om hon kan fortsätta som programledare:"Islamist programledare i SVT (9 inlägg)

Cherin Awad

TV-ETIK. För några år sedan hade tv-programmet "Existens" i Sveriges Television ett inslag från Nigeria om fallet med Amina Laval som dömdes till att stenas till döds enligt islamiska sharialagar för att hon hade fött ett barn utan att vara gift. Hon blev senare frikänd.


Efter inslaget uttalade den muslimska juristen Cherin Awad på klingande svenska sitt stöd för dödsdomen och att Guds lagar står över människors lagar. Med tanke på detta islamistiska uttalande ser jag det som väldigt provocerande att hon ska vara programledare för "Halal-tv", som börjar sändas i det licensfinansierade Sveriges Television.

PAUL NILSSON"


Källa, insändare på sidan 38 i Metro Skåne fredag 3 oktober 2008Cherin Awad har även föreläst för poliser hur dom skall bemöta muslimer.

Allah och Svea
Eventuella konflikter mellan att följa Allahs eller Svea rikes lag var en annan fråga som vädrades.

En muslim ska följa lagarna i det land där hon bor, men också islam. I Sverige finns det inga konflikter. Men låt oss säga att det infördes sjalförbud och förbud mot att be. Då kan muslimen tvingas trotsa lagen.

"Hon menar att finns en risk med en poliskår som ser ut som svennesvenskar. Mångfaldssverige kan tappa förtroendet för den."


Jag har kontaktat SVT och frågat om denna kvinna Cherin Awad skall få fortsätta jobba kvar efter sina hemska uttalande. Fick endast ett kort svar att detta är under utredning..

Vad anser ni härinne skall en person som öppet ger sitt stöd till Sharialagar kunna arbeta kvar på SVT ??"


Källa, Aftonbladet forum måndag 6 oktober 2008:Tack du som skrev ovanstående inlägg på Aftonbladets forum och flera andra som kontaktat SVT om Cherin Awad och Halal-tv. Det har enligt svaret från SVT uppenbart lett till en granskning av Cherin Awads uttalande om stening och stöd för sharia. Kanske kan hon inte få vara programledare om SVT kontrollerar hennes uttalande i TV-progeammet Existens?Idag anser antirasisten Henrik Emilsson på Integrationsbloggen att Cherin Awads uttalanden är olämpliga för en programledare och att hon bör konfronteras med dem:


"Nu fortsätter SvT att visa dåligt omdöme genom att anställa Cherin Awad som ska vara programledare för SVT:s Halal-TV som börjar sändas i november. Cherin Awad har uttalat sitt stöd för stening av otrogna kvinnor."

"Jag surfar runt lite på Internet och får reda på att delar av uttalandet fortfarande går att läsa på SvT, och en längre presentation av ingressen går att läsa på Blågula frågor.

Det måste anses horribelt att SvT anställer en person med dessa åsikter. Hon måste åtminstone konfronteras för sina åsikter."


Henrik Emilsson bakom Integrsationsbloggen torde med sin bakgrund räknas som sakkunnig:


"Om Mig
Henrik Emilsson
Malmöbo, med ursprung från Österlen. Pol.Mag (Lund) och magister i IMER (Malmö). Bakgrund som statstjänsteman på Integrationsverket och projektledare på NTG asyl & integration. Numera projektledare för forskningsprojekt på MIM, Malmö Högskola. Kontakta mig: henrik.emilsson at mah.se"


Källa, Integrationsbloggen måndag 6 oktober 2008:

Fredagens bloggpost 3/10 2008 med en massa fler upprörda länkar om Cherin Awad och Islamist-tv:På svenska Wikipedia finns en uppdaterad lista över SVT:s program:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Lista_%C3%B6ver_program_i_Sveriges_Television

Under Faktaprogram finns en klickbar länk som leder till en artikel om Halal-tv:


Märkligt nog har någon där raderat all information som i september skrevs ut om programmet Halal-tv. Kanske borde någon kunnig person publicera Cherin Awads uttalanden på Wikipedias sida för Halal-tv, så att det klart framgår vilka sympatier för islamistisk sharialag med stening för otrohet som är grunden!


Inga kommentarer: