2008-10-07

Dokumentärserie om muslimska friskolorDansk TV börjar på söndag sända en dokumentärserie i tre delar om muslimska friskolor. När ska vi få en sådan i svensk tv?"Med Allah i skole (1-3)

Danske dokumentarserie - 1. afsnit: 12. oktober 2008 kl. 19:30 på DR2


Nogen mener at de muslimske friskoler er som en osteklokke, der forhindrer integration.
Andre siger, at de muslimske friskoler er gode til at integrere, fordi de giver børnene tryghed og overskud til at lære noget.

DR2 har i nogle måneder fået lov at besøge en 5.- og en 9. klasse på Al-Hilal Skolen på Nørrebro - én af landets 20 muslimske friskoler. Her forsøger man at forene muslimske traditioner med nutidens krav.

Hermed får du for første gang et sjældent indblik i en skoleverden, som ellers helst holder dørene lukket.

I første afsnit er vi med på skolebænken i arabisk og religion, hvor eleverne bl.a. får lært, at man ikke må tvivle på Allahs eksistens.

- Jeg lærer børnene at være muslimer og at leve som almindelige danskere, siger religionslærer Hanibal Jawabreh.

Arabisk og religion er netop nogle af de fag, forældrene ikke kan få i den danske folkeskole. Al-Hilal Skolen stiller også et bederum til rådighed for eleverne.

Helene Larsen, der har undervist på Al-Hilal Skolen i snart 6 år fortæller, hvordan hun som dansker og muslim kan nå ind til børnene og bl.a. berolige dem med, at man ikke bliver kristen af at synge ”I Østen stiger solen op”.

- Jeg har fået børn fra den danske folkeskole, som er knækket, har paraderne oppe og siger ”jeg er jo dum”.

- For dem er det rart at komme ”hjem” her på skolen, siger Helene Larsen.

I andet afsnit rejser vi med 9. klasse på studietur til Egyptens hovedstad Cairo. Ved hotellets pool og om aftenen skal de muslimske teenagere tackle hormonerne, alkoholforbuddet og lektielæsningen.

I Cairo er eleverne glade for at kunne bede sammen i Muhammed Ali moskeen, men er mere tøvende over for mavedansen om aftenen.

Men føler eleverne sig mest danske eller arabiske i mødet med pyramiderne og Cairos pulserende storbyliv?

- Vi tænker da over, om vi skal bære tørklæde, siger én af pigerne. Når hjertet er parat til det, tager vi tørklæde på - også selvom det kan give os lidt besvær i Danmark.

Valget står mellem et job med luksus i det korte liv på jorden eller at tilfredsstille Allah og få luksus i paradis.

9.klasse har besøg af en erhvervsvejleder, for nu skal de til at forberede livet efter Al-Hilal Skolen. Vi er med til sidste skoledag, hvor hele skolen er samlet for at fejre afgangseleverne.
Skolens leder Aziz Taha El-Wali er stolt over, at skolen sender mellem 70-80% af afgangseleverne videre i uddannelsessystemet.

- Skolen er på elevernes præmisser. De føler sig ikke fremmede. Trygheden gør, at de går ud uden komplekser og fordomme, fortæller Aziz Tah El-Wali.

Generelt opnår eleverne på de muslimske friskoler bedre karakterer end elever på de københavnske folkeskoler med mange tosprogede børn. Nogle af eleverne viser stolt deres karakterer frem.

Men betyder gode karakterer at man er klar til at indgå i det danske samfund?"


Källa, Danmarks DR2s hemsida för tro 2008:

Inga kommentarer: