2008-10-11

Journalister tystar ner Cherin Awads uttalandeEn journalist på tidningen Sydsvenskan är skadeglad över att hans tidning inte publicerar någon artikel om Cherin Awad. Sydsvenskan har i veckan intervjuat Cherin Awad som 3 november 2008 blir programledare för umeåredaktionens nya samhällsprogram Halal-tv i Sveriges Television.


Sydsvenskans journalist menar att om de inte publicerar intervjun med Cherin Awad, så kommer ingen att få reda på något om hennes uttalande där hon stödde stening som dödsstraff för otrohet. Inte heller kommer någon att få reda på att eller varför SVT censurerat bort hennes uttalande från sin hemsida. Journalisten anser att för få läser bloggarna som upptäckt Cherin Awads uttalande.


Därför är han riktigt skadeglad över att det inte får någon effekt. Journalisten myser över att Sydsvenskan sitter på makten över vad som blir opinion, medan bloggarna i det här fallet inte gör det. Han beskriver det som att folk inte får veta sanningen om Cherin Awad om ingen tidning avslöjar hennes åsikter om stening. Journalisten på Sydsvenskan anser att alla dessa bloggare som skrivit om Cherin Awad är islamofober och dem ska media inte hjälpa.Expressen sa om Cherin Awads uttalande att det är något som är intressant för deras tidning. Men Expressen skriver inget.Dagens Nyheter säger att de ska undersöka saken. DN finner det också märkligt att SVT censurerar bort uttalandet på sin hemsida. Men undersökt saken har DN uppenbart inte gjort, för de har inte kontaktat vare sig umeåredaktionen på SVT eller Cherin Awad. Till slut säger journalisten på Dagens Nyheter att Cherin Awads uttalande för fem år sedan är för gammalt för att skriva om. Journalisten på DN undrar också vad Sydsvenskan skulle ha att vinna på att inte publicera artikeln när de redan intervjuat Cherin Awad.Det finns dock ett sätt som någon redan upptäckt där varken SVT kan censurera och media inte kan tysta ner. När programmet Halal-tv startar i november, så kan tittare i SVT:s diskussionsforum efter varje del skriva sina åsikter. Då kan någon passa på att ta upp frågan med Cherin Awad om hon fortfarande stöder stening för otrohet och dödsstraff enligt muslimsk sharialag framför svensk lag.


Se exempel på arga kommentarer gjorda av Isak och Micke när tidningen Medievärlden nyligen undrade varför Cherin Awad skrev ramadanblogg på arabiska i Svenska Dagbladet:


"Kommentarer

Kommentar postad av isak 081007

För några år sedan hade tv-programet "Existens" i Sveriges Television ett inslat från Nigeria om fallet med Amina Laval som dömdes till att stenas till döds enligt sharialagar för hon hade fött ett barn utan att vara gift. Hon blev senare frikänd. Efter inslaget uttalade den muslimska juristen Cherin Awad på klingande svenska sitt stöd för dödsdomen och att Guds lagar står över människors lagar. Med tanke på detta islamistiska uttalande ser jag det som provocerande att hon ska vara programledare för "Halal-tv", som börjar sändas i det licensfinansierade Sveriges Television


Kommentar postad av micke 080929

dags att sluta betala tv-licens. Och att i svenska tidningar publicera artiklar som bara en liten grupp i samhället kan förstå ger jag inget stöd alls. Borde väl va bättre om alla invandrare lär sig det svenska språket, vilket fortfarande är det största språket i detta land vi än så länge kallar sverige."


Bakgrund om Cherin Awads uttalande i bloggposter:
I
I
Denna bloggpost är läst av Dagens Nyheter 13/10 2008.

Inga kommentarer: