2008-10-12

Polisutbildning styrs av lokalpatriotismMånga riksdagsmän vill ha en ny polishögskola placerad just i sitt eget valdistrikt. Argumenten som används är allehanda amatörgeografiska som ska dölja lokalpatriotismen. Ett annat argument som politikerna tar till är att just deras hemstad är bäst på att få in fler invandrare och kvinnor i en ny polishögskola. Varför det skulle behövas just fler invandrare och kvinnor till poliskåren och hur det skulle förbättra polisarbetet har politikerna inga belägg för.


Redan har förberedande polisutbildningar som är lokalt placerade lyckats få hela 56 procent av sina deltagare antagna till polishögskolan. Då ska man betänka att endast 5 procent av totalt alla sökande antas till polishögskolan. Oftast har de förberedande polisutbildningarna vänt sig till invandrare och kvinnor. Genom att säga upp sig från sina arbeten och påbörja en förberedande polisutbildning betald av AMS eller andra offentliga medel, kan invandrare och kvinnor alltså öka sina chanser att antas med 1000 procent.Äntligen börjar media se igenom denna bedrägliga lokalpatriotism som gör såväl polisutbildning som polishögskolors placering till ett instrument för snedrekrytering. Saxar citat från tre olika dagstidningar helgen vecka 41:"Bill Nilsson vill också "utveckla" den förberedande polisutbildningen, Pre-Pol, som han så riktigt påpekar "... haft mycket bra resultat". Ja, tack för det! Av de sökande som gått hos oss förra året blev 56 procent antagna till polisutbildningen."

Källa, Norrbottens-Kuriren lördag 11 oktober 2008:"Annars är allt som vanligt. Göran Persson från Skåne motionerar om en polishögskola i Skåne. Peter Hultqvist och Anneli Särnblad från Dalarna motionerar om en polishögskola i Dalarna. Hans Backman från Gävleborg motionerar om en polisutbildning i Gävleborg. Cecilia Widegren från Skaraborg motionerar om en polisutbildning i Skaraborg..."

Källa, Hela Gotland lördag 11 oktober 2008:"En hel hög moderata ledamöter från Skåne har fastnat för Malmö som den perfekta orten för en polishögskola. Socialdemokraterna från regionen har kommit till exakt samma slutsats i den motion de lägger fram. Cecilia Widegren, Skaraborg, står som förstanamn på en motion där ett antal alliansledamöter från samma valkrets kräver en polishögskola till Skövde. En i deras tycken utomordentlig plats för detta ändamål.


De fem socialdemokraterna från Värmlands län har efter noggrant studium i frågan funnit att just Karlstad är den ideala orten för en polishögskola. Deras partikamrater Peter Hultqvist och Anneli Särnblad från Dalarnas län är däremot övertygade om att högskolan i Dalarna är rätta stället (de kryddar argumenten med att medelpriset för bostäder ligger i genomsnitt 400–500 kronor lägre än i de stora universitetsorterna vilket borde locka studenter).


Moderaten Rolf Gunnarsson från samma län är inne på samma linje och slår även han ett slag för polishögskola till sitt hemlän. Folkpartisten Hans Backman, Gävleborg, ser istället Högskolan i Gävle som det bästa av lägen för en ny polisutbildning."


Källa, Borås Tidning söndag 12 oktober 2008:


Inga kommentarer: