2008-10-29

Muslimsk programledare ljög i SVTIdag gästade den muslimske programledaren Cherin Awad SVTs Gokväll. Hon fick frågan om hennes uttalande om stening från tidigare. Då svarade Awad att det inte var hennes egen åsikt om stening, utan vad sharia säger om stening. Detta är inte sant av två skäl:


Det första skälet är att Cherin Awad tagit avstånd för sitt stöd för stening och ångrat sitt uttalande. Med hänvisning till att hon var så ung då. Man kan inte ångra att man endast återger vad som står i sharia. I SVTs egen text står också att Cherin Awad gav sitt stöd för att steningsstraffet var det rätta.


Skäl två är att det inte står någonstans i Koranen om stening. Alltså är det så att om Cherin Awad stödde stening så är det hennes tolkning av vad som bör ske vid otrohet. Hennes tolkning sammanfaller med andras tolkning av islamistiska rättsprinciper.


Alltså ljög hon i kvällens SVT och är därför inte trovärdig som programledare. Samtliga stora tidningar som tagit upp steningsdebatten har sett henne som olämplig på grund av detta. Hoppas därför att debatten fortsätter eftersom hon och andra på SVT ger olika svar varje gång uttalandet om stening förs fram.


Intervjun i Gokväll där steningsdebatten i kvällspressen tas upp sker 16.30-17.30 in i programmet Gokväll. Hela intervjun med Cherin Awad och den andra programledaren är cirka 7 minuter till 20 minuter in i programmet. Två smakprov av kommande Halal-tv ges.


Gokvälls programledare är också lite kritisk till att Cherin Awad och hennes muslimska kollega inte tar i hand. De svarar att deras tro förbjuder dem att ha fysisk kontakt med män. Tror de att Gokvälls manlige programledare ska bli vrålkåt på de två i slöja endast genom ett handslag?
Sedan säger Cherin Awad att hon ansvarar för jämställdhetsfrågorna i Halal-tv. Vad är det för jämställdhet som Sveriges Television vill lära ut? Ska kvinnor i framtiden inte kunna ta i hand när de säger goddag? Och ska framtidens kvinnor i Sverige bära kvinnoförtryckande slöja?


De två programledarna var för övrigt för unga och oerfarna likt två fnissande tonåringar. Och hur snedvriden bild vill SVT ge av dagens muslimer? De tre kvinnliga muslimska programledarna för Halal-tv är:

1. jurist

2. tandsköterska

3. läkarstuderande

De tre talar dessutom klanderfri rikssvenska.


Hade det inte varit mer trovärdigt om de tre programledarna exempelvis hade varit:
1. socialbidragstagare

2. svartarbetare

3. sfi-studerande

Och alla tre brutit kraftigt och haft svårt att göra sig förstådda?


Länk till Gokväll i SVT Play klockan 18.15 onsdag 29 oktober 2008:Bloggposter om Cherin Awad som ska leda Halal-tv:
http://muslimskafriskolan.blogspot.com/search?q=Cherin+Awad


Inga kommentarer: