2008-10-03

Muslimska Herrgården Sveriges sämsta bostadsområdeEn stor del av den muslimska friskolan Ögårdsskolans elever bor i bostadsbolagen Actas och Gröningens höghus i stadsdelen Herrgården som ligger i Rosengård. Nu har tidningarna Metro, City, Sydsvenskan och Skånska Dagbladet intervjuat Hyresgästföreningen som kallar Herrgården för Sveriges sämsta bostadsområde:"Undermålig förvaltning, brutna löften och trång­boddhet. Hyresgästfören­ingens kritik mot förvaltaren Acta är stenhård. Nu begär man sänkta hyror för 860 lägenheter.

Det bor runt 41 000 personer på området Herrgården i Rosengård. Husen är slitna och nedgångna, och det är enligt hyresgästföreningen nästan omöjligt att få hjälp när någonting behöver lagas.

– Det här kan vara det sämsta bostadsområdet i Sverige säger Christina Wessling, regionchef på hyresgästföreningen. Det är viktigt att vi tar det här eländet på allvar."


Källa, Metro sidan 7 torsdag 2 oktober 2008:"Herrgården Sveriges kanske sämsta bostadsområde. Det kallar hyresgästföreningen fastighetsbolaget Gröningens del av Herrgården. Nu kräver hyresgästföreningen sänkta hyror för 860 lägenheter.

– Hela utomhusmiljön är eftersatt, det är trasigt och skräpigt. Och felanmälan för fel inne i lägenheterna har i stort sett havererat. Alla fel skylls på hyresgästerna, säger Johan Klintberger på hyresgästföreningen."


Källa, City sidorna 2 och 3 torsdag 2 oktober 2008:"Bostadsområdet i Herrgården är nergånget, misskött och stämplat som sämst i Sverige. Men den utpekade boven, finansklipparna inom norska börsjätten Acta, förstår ingenting."

Källa, Sydsvenskan fredag 3 oktober 2008:

http://sydsvenskan.se/malmo/article374403/Hyresgaster-trotta-pa-forfall.html"Läckande kylskåp. Badrum täckta av mögel. Ruttnande fönsterkarmar. Situationen i bostadsområdet Herrgården är på många håll akut, och nu kräver Hyresgästföreningen sänkta hyror."

"Enligt Hyresgästföreningens regionchef Christina Wessling är det "fullkomligt orimligt i Sverige 2008 att bo på ett sådant sätt", och efter att ha hälsat på hemma hos Fariba Asady och Rugia Hatem Hashem kan man inte annat än hålla med.

Det är hål i Rugia Hatem Hashems parkettgolv, i hallen har plastmattan lossnat från golvet, i badrummet är tak och väggar grå av mögel. När Rugia Hatem Hashem ringde till Newsec och berättade om möglet tog det sex månader innan hon fick någon respons över huvud taget, och när den väl kom var beskedet att hon måste betala 3 500 kronor om någon åtgärd skulle vidtas."


Källa, Skånska Dagbladet onsdag 1 oktober 2008:Om stadsdelen Herrgården i Rosengård på svenska Wikipedia:
I
I
I
Men kronprinsessan Victoria besökte nyligen stadsdelen Herrgården i Rosengård och stortrivdes. Dessutom deltog hon i arbetet runt flyktingar och integration som gått helt snett i denna stadsdel:
I
I
"Hon gillar verkligen mångfaldssatsningen på Drömmarnas hus."
I
"Kronprinsessan hade också en längre sittning med de ansvariga för ett samarbetsprojekt mellan skånska kommuner och myndigheter i syfte att underlätta integrationen och situationen för flyktingar."
I
I
Källa, Kvällsposten onsdag 1 oktober 2008:

Inga kommentarer: