2008-10-31

Cherin Awad ursinnigDen kritikkänsliga programledaren Cherin Awad tålde tydligen inte invändningarna mot Halal-tv. Nu tar hon och hennes kollega åt sig personligt, vilket de berättar om i kvällens SvD:"Halal-tv:s tre huvudpersoner, Cherin Awad, Dalia Kassem och Khadiga El khabiry, anklagas av journalisten Dilsa Demirbag-Sten för att vara fel sorts frontfigurer då deras muslimska tro bland annat innebär att de bär slöja och inte tar främmande män i handen.

– Dilsa driver en tes att Islam är förtryckande, därför ska vi som lever ett lyckligt och bra liv inte få synas, säger Cherin Awad, en av huvudpersonerna i programmet.

– Att tycka att Islam är förtryckande för att det inte tillåter folk att tycka tvärtom, och sedan inte tillåta de som tycker tvärtom att att höras – det är dubbelmoral, säger hon."


"Dilsa Demirbag-Sten var enligt svt inbjuden att komma till förhandsvisningen av programmet men dök aldrig upp.

Istället framför hon sin kritik på SvD:s Brännpunkt-sida där hon beskriver kvinnorna som "djupt troende, beslöjade, homofobiska nykterister".

Cherin Awad reagerar med ilska.

– Vad vet hon om jag är homofob? Man måste vara tokig om man inte känner sig förolämpad när någon säger så. Om det är någon som har förutfattade meningar och kan behöva jobba med sina fördomar så är det hon. Det är verkligen att föra en debatt på en låg nivå, säger hon till SvD.se.

Även Dalia Kassem har tagit illa vid sig av artikeln.

– Hon var inbjuden att komma och träffa oss men det gjorde hon inte. Nu drar hon slutsatser utan att ha träffat oss. Att en journalist uttrycker sig så generellt och allmänt, det om något är fördomsfullt, säger Dalia Kassem."


"–Jag har ingenting emot dessa kvinnor personligen. Det jag vänder mig emot är att de fått uppdraget i egenskap av muslimer, ingen av dem är journalist, säger Dilsa Demirbag-Sten.

Hon understryker att det är SVT:s agerande hon ifrågasätter och att tre religiösa personer får leda ett program utan att det finns en kritisk röst."


Läs hela inrikesartikeln på Svenska Dagbladet fredag 31 oktober 2008:Bloggar och media om Cherin Awads åsikter om stening:


Bloggposter om Cherin Awad som ska leda Halal-tv:


Inga kommentarer: