2008-10-11

Svenska skolbarn vill inte leka med de muslimskaDen muslimska friskolan Alnour international school delar skolgård med en svensk skola i Luleå. Igår avslöjade rektor Mohammed Gabra att de svenska skolbarnen inte vill leka med de muslimska skolbarnen. Han beskyller också media för att inga svenska skolbarn vill gå i hans muslimska friskola. Han menar att integrationen blir lidande.

Men varför starta en muslimsk friskola överhuvudtaget om målet är att integrera skolbarn? De muslimska barnen hade integrerats naturligt om de gått i vanlig svensk skola. Nu blir de utstötta och ingen vill leka med dem för att rektorn segregerat barnen till en egen muslimska friskola."Inga svenska elever

Varför de föranmälda eleverna inte kom till skolan vet han inte med all säkerhet. Att inte fler elever, särskilt de svenska eleverna, skrivit in sig på friskolan efter skolstart anser han vara medias fel.


- Skolan framställdes negativt av medierna efter första dagen, därför har vi inga svenska elever. Barnen runt omkring vill heller inte leka med våra barn, säger Mohammed Gabra och poängterar att skolan inte är religiös utan en multikulturell friskola som följer den svenska läroplanen.


Ytterligare en orsak till att föräldrar är tveksamma till friskolan enligt Gabra är att det krånglade med lokalerna i början. Först fick han besked om att han skulle få hyra gamla Bergnässkolan, vilket han också gick ut med till intresserade föräldrarna, för att efter ett halvår få veta att det inte blir av då kommunen avsåg att sälja byggnaden.


Integrationen försvåras

Att det hittills inte börjat några svenska elever på skolan försvårar också arbetet med ett av skolans mål, integration. Mohammed Gabra berättar att han vill skapa den bästa skolan för ändamålet.


- Integration i dagens samhälle handlar om att glömma sin kultur och ta till sig den nya, så ska det inte vara, det är vår åsikt. I stället vill vi ge eleverna mer av sin egen kultur samtidigt som de integreras med den svenska, det ska ske mjukt. Eleverna ska också lära sig att respektera varandras kulturer, säger han och tillägger att en internationell multikulturell friskola också är ett bra sätt att göra Luleå attraktivt."


Källa, Norrbottens-Kuriren fredag 10 oktober 2008:Bloggposter om Alnour international school:


Inga kommentarer: