2008-10-17

Expressens ledare angriper Cherin AwadCiterar från dagens ledarsidor som finner Cherin Awad olämplig som programledare för Halal-tv:"Och när SVT vill råda bot på sitt dåliga mångfaldssamvete med en hel muslimsk programserie är perspektivet förstås strikt religiöst, med betoning på strikt.


Programledaren för "Halal-tv", som börjar sändas om några veckor, heter Cherin Awad och menade 2003 i SVT:s Existens att stening är ett korrekt straff för otrohet. Efter att detta uppmärksammades har hon tagit avstånd från uttalandet. Det är förstås bra. Men det är svårt att förstå hur Awad omedelbart kunde svara "ja" på frågan om stening är ett rättfärdigt straff om hon - som hon nu påstår - alltid varit emot dödsstraff.


Det är symptomatiskt att SVT tyckte att just Awad var lämplig att som "mångfaldskonsult" öka företagets förståelse för muslimer.Man tänkte kanske att det var extra mångfaldsinriktat och tolerant att utse någon som verkligen är hårdför i sin tro. Homosexuella och feministiska muslimer lär inte dela den synen.


Det kan nog vara besvärligt att leva som religiös muslim i Sverige. Att göra upp med fördomar om islam är en relevant uppgift för Public Service.


Men att nästan alltid skildra muslimer i termer av islam är begränsande.Det finns gott om människor i Sverige för vilka "muslimer" är en abstraktion som bara får konturer genom massmedia. När de nästan enbart möter strikt religiösa blir det lättare för sverigedemokraterna att sälja sin hotbild av 400000 människor som ett enhetligt kollektiv.


Dessutom har svenska sekulära muslimer vittnat om hur de på flera håll trakasseras av islamister.

SVT hjälper knappast dem i sin kamp när de väljer att anlita just Awad.


Människor med muslimsk bakgrund är skamligt underrepresenterade i svenska medier. Men en hårdför muslim kompenserar inte för tio andra."


Källor, ledare i Expressen, Göteborgstidningen och Kvällsposten fredag 17 oktober 2008:


Tidigare bloggposter om skandalen med Cherin Awad som uttalade sitt stöd för stening:


Inga kommentarer: