2009-11-02

Islamiseringstidningen Sydsvenskan svarar på frågor



Nyligen avsöjade bloggen Muslimska Friskolan tidningen Sydsvenskans gratisversion:


Ikväll 2/11 2009 svarar islamiseringstidningen Sydsvenskan på frågor om sin egen tidningsdöd. Den som inte har möjlighet att närvara på Lärarhögskolans bibliotek kan se sändningen på Malmö högskolas webb:



"Malmö Högskola

Skiftesföreläsning #101 om papperstidningens död

2009-11-02 09:30


Måndag kväll den 2 november hålls Skiftesföreläsning #101 på Malmö högskola med rubriken »Papperstidningens död - ett överdrivet rykte eller en snar framtid?«

Gäster är Joakim Jardenberg, medieutvecklare och grundare av utvecklingsbolaget Mindpark, Sofia Mirjamsdotter, journalist och bloggare på samesamebutdifferent.se, samt Daniel Sandström, chefredaktör Sydsvenskan.

Sedan mitten av 1990-talet har olyckskorpar kraxat om att slutet är nära för papperstidningarna. Många traditionella medieföretag kämpar i motvind. Med finanskrisen har annonsmarknaden krympt och prenumeranterna blir färre. Ytterst få läsare tycks beredda att betala för nyheter på nätet. Uppdelningen i »gammelmedier« och »nya medier« förstärker en utbredd uppfattning om att tiden är ute för trycksvärta och prasslande artiklar. Blir 2010 året då papperstidningarna knuffas över ättestupet?

Välkommen till en Skiftesföreläsning som handlar om nyhetsförmedling förvisso, men lika mycket om demokrati, ekonomi och ett pågående skifte i människors medievanor och möjlighet att delta i debatter och det offentliga samtalet. Nätet har demokratiserat ordet. Brittiska The Guardian låter läsarna vara med och forma tidningen och fritt använda dess material. I Tyskland startar ett försök där läsarna bokar och designar sin papperstidning med valda artiklar från bland annat Tagespiegel och New York Times med leverans vid dörren nästa morgon. Hur ser framtidens medier ut i Sverige?

Det finns skiftande idéer och visioner. Men i mötet mellan gammal och ny teknik formas förutsättningarna för morgondagens medier. Den amerikanske internetanalytikern Clay Shirky sammanfattar sin analys så här: »Society doesn't need newspapers. What we need is journalism.«

Joakim Jardenberg var med om starta aftonbladet.se och är en veteran när det gäller internetutveckling i den svenska mediebranschen med uppdrag på en rad tidningar, bland andra Helsingborgs Dagblad. Han är vd för utvecklingsbolaget Mindpark och bloggar flitigt på mindpark.se och jardenberg.se.

Sofia Mirjamsdotter är journalist på Sundsvalls Tidning och en av Sveriges ledande debattörer på medieområdet. Hon skriver bland annat på samesamebutdifferent.se och mymlanthereal.wordpress.com

Daniel Sandström är kulturjournalist och chefredaktör på Sydsvenskan och skriver på blogg.sydsvenskan.se/danielsandstrom.

Plats: Biblioteket, Orkanen, Malmö högskola, Nordenskiöldsgatan 10, Malmö

Tid och datum: Måndag 2 november kl 19.

För mer information:

Lars Mogensen, moderator, 0733-60 34 88
Evelina Mildner Lindén, producent, 070-481 91 21

Skiftesföreläsningarna är en serie kvalificerade samtal om skiften och förändringar i tiden. De äger rum en gång i månaden under terminerna, är alltid öppna för alla och det är fri entré. De direktsänds på Malmö högskolas webb på startsidan
http://www.mah.se/.


Källa, pressmeddelande från Malmö högskola måndag 2 november 2009:


Inga kommentarer: