2009-11-17

Kyrkan ordnade sommarkul för muslimska skolbarnI Rosengård har tydligen svenska och kristna barn tagit slut. Med församlingspengar från Svenska kyrkan ordnades i år sommarkul för arabiska skolelever. Kyrkan motiverade det med att man inte behöver vara kristen. Skolbarn som bor i Rosengård och tror på islam var målgruppen för kalaset. I bakgrunden lurade samarbetet med den muslimska friskolan Ögårdsskolan vid den stora moskén i Malmö:"Församlingen i Västra Skrävlinge har haft sommarverksamhet för barn under flera år, men har haft svårt att nå ut till barnen i Rosengårdsområdet. I år tog församlingen fram ett församlingsblad med information på både svenska och arabiska, men fick även hjälp av personal från Ögårdsskolan på närliggande Islamic Center – som församlingen bedriver ekumeniskt samarbete med – att nå ut till barnen med budskapet om Sommarkul 2009, något som har resulterat i ett ökat deltagande jämfört med tidigare år.


Sommarkul 2009 har temat "Hej Kompis", där tanken är att barnen i Rosengårdsområdet ska lära känna varandra under lekfulla former och få en ökad förståelse olika kulturer. Sommarkul 2009 startade den 15 juni och gruppen träffas på måndagar, tisdagar och onsdagar fram till 1 juli. Bland de varierade aktiviteterna kan nämnas tårtbakning, drakflygning och utflykter till hemliga utflyktsmål. Alla utflykter är gratis, precis som övriga aktiviteter under Sommarkul 2009.


– Ett av våra mål med Sommarkul är att vi vill vara en öppen och tillgänglig kyrka för alla, även om man inte är kristen, berättar Sara K Löfgren, barn- och ungdomsansvarig i Västra Skrävlinge församling."


Källa, pressmeddelande från Svenska kyrkan i Malmö 23 juni 2009:


Inga kommentarer: