2009-11-22

Polischef gav order att inte ingripa

Uppdatering, SVT Sydnytts sändning söndag 22/11 2009 om demonstrationerna i Vellinge:
http://svtplay.se/v/1781228/sydnytt/22_11_18_10?cb,a1366518,1,f,-1/pb,a1366516,1,f,-1/pl,v,,1780082/sb,p103349,1,f,-1

Polismästare Håkan Jarborg Eriksson är chef över Skånes södra polisområde. Han är ansvarig för ordningen vid dagens demonstration på Stortorget i Vellinge söndag 22 november 2009. Polismästaren har tagit beslutet att inte fler än de poliser som fanns på plats behövdes.


Jarborg Eriksson instruerade poliserna att inte ingripa om motdemonstranterna störde SDUs talare med oväsen. Poliserna skulle endast få ingripa om det blev bråk som slagsmål eller föremål som kastas. Beslutet innebar att SDUs talare Erik Almqvist stördes i sin grundlagsskyddade rättighet att hålla sin demonstration i fred. Därför stod poliserna med armarna i kors.


Dialogpoliserna hade i förväg talat med SDU och informerat om läget. När dialogpoliserna sökte föra samtal före demonstrationen med motdemonstranterna vägrade dessa. Dialogpoliserna hade inga invändningar mot att motdemonstranterna överröstade talaren. Dialogpoliserna menade att det är SD vana vid.


Poliserna som inte ingrep försvarade sig med att det var order från högre ort. De hänvisade till Håkan Jarborg Eriksson som är stationerad i Ystad.


En kvinna i 25-årsåldern med barnvagn skrek ursinnigt under talet för att störa. Ingen ingrep. Ett vellingepar kommenterade kvinnan och demonstrationen så här:


- Det är hemskt med omsvängningen som Vellinges borgmästare Göran Holm gjort i frågan om mottagning av flyktingbarn.


Läs mer om Håkan Jarborg Eriksson på Google:


Polisområde Södra Skåne:

Vellinge
Svedala
Trelleborg
Skurup
Ystad
Tomelilla
Sjöbo
Simrishamn

Källa:


Sida hos polisen om dialogpolis:
I
I
Läs mer om demonstrationen:


Artiklar om dagens demonstration:Länkar:
Skånskan - bildspel
PPPRESS - polisen bevakar boendet så de hitskickade männen kan leka i fred på sina rum
I
I

Inga kommentarer: