2009-11-06

Örebro län omskär inte muslimska pojkar"Flera muslimska företrädare i Örebro är kritiska till att landstinget i Örebro beslutat att inte omskära pojkar av religiösa själ. De menar att landstinget begränsar deras religionsfrihet .

- Vi tycker att det är under all kritik att landstinget inte har tagit kontakt med oss, säger Aisar Alshawabkeh, talesman för Örebro moské.


Landstinget i Örebro har valt att inte tillåta religiös omskärelse på pojkar och går därmed mot den rekommendation som Sveriges Kommuner och landsting, SKL, givit.

SKL anser att omskärelsen ska tillåtas just för att religionsfriheten inte ska begränsas. För Aisar Alshawabkeh är det inte något tvivel om att religion om omskärelse hör i hop.

- Ja, det hör ihop. En muslim som växer och upptäcker att han inte är omskuren skulle tycka att det var väldigt konstigt samma sak tror jag gäller för judar, säger han.

Alshawabkeh säger att 99 procent av muslimerna är omskurna. På landstinget säger man att det inte ingår i deras uppdrag att omskära på religiös grund, de hänvisar istället till privata läkare utanför länsgränsen."


Källa, Sveriges Radio Örebro fredag 6 november 2009:


Lyssna till radiointervjun vid Örebro moské:


Hemsida för Örebro moské:


Inga kommentarer: